Hladnjak ulja za automobil je izrazito bitan

Hladnjak ulja za automobil je izrazito bitan

Automobili se sastoje od raznih dijelova i svi moraju biti funkcionalni da bi on ispravno radio. Za zdravlje motora se brine motorno ulje, koje podmazuje njegove dijelove i tako sprečava njihovo trošenje i trenje između njih. No, da bi to ulje štitilo motor neophodno je da nije previsoke temperature, a za to brine automobilski hladnjak ulja.

Ako niste pretjerano upoznati s mehanikom i načinom funkcioniranja automobila, kao i svim dijelovima, ovaj tekst će vas odlično upoznati s uljem i zbog čega je ono od izrazite važnosti za motor i njegovu dugotrajnost.

Motorno ulje povećava vijek trajanja motora

Automobilski dijelovi su podložni kvarovima, koji se najčešće krenu dešavati nekoliko godina nakon kupnje novog vozila. Svi dijelovi imaju određeni rok trajanja, a kako bi im vijek trajanja bio što dulji treba ih redovno održavati. 

Hladnjak ulja za BMW X5
Hladnjak ulja za BMW X5

Motor je jedan od najvećih, a ujedno i glavni dio vozila, koji se sastoji od mnogih manjih dijelova. Za njegov pravilan i dugotrajan rad je zaslužno motorno ulje. Osim toga, potreban je i ispravan hladnjak ulja motora, jer u protivnom prezagrijano ulje može napraviti više štete nego koristi.

Čemu služi motorno ulje?

Već smo napomenuli da motorno ulje služi za zaštitu i ispravan rad motora, a sve to posljedica je:

  • smanjenja trošenja motornih dijelova
  • zaštite od korozije i hrđe koja uzrokuje oštećenja
  • čišćenja motora, tj. uklanjanja čađe

Za sve ove stvari je zaslužno ulje za auto, bez kojeg bi rad motora bio nemoguć. Kako bi ulje bilo spremno za odlazak u motor i održavano na pravilnoj temperaturi brine automobilski hladnjak ulja. Razni dijelovi automobila su povezani i u slučaju neispravnosti jednog dijela veoma je bitna zamjena, jer u protivnom može doći do oštećenja drugih dijelova.

Hladnjak ulja brine o temperaturi

Hladnjak ulja za automobil zaslužan je za održavanje optimalne temperature ulja. Kao što mu samo ime govori, njegova funkcija je ohladiti ulja i tako spriječiti pregrijavanje. Previsoka temperatura ulja smanjuje njegovu viskoznost, tj. gustoću. Što je manja viskoznost ulje bolje teće i ima veću gustoću, no u slučaju pregrijavanja ulja ono bi postalo prerijetko i tako ne bi dobro štitilo, tj. podmazivalo automobilski motor. 

Hladnjak ulja za Audi A3
Hladnjak ulja za Audi A3

Zbog toga se preko ljeta biraju ulja veće viskoznosti, a zimi manje. U slučaju da je neispravan hladnjak ulja motora, temperatura ulja bi se značajno povećavala i smanjivala njegovu sposobnost podmazivanja te samim time dovodila motor u opasnost od oštećenja. Ulje na temperaturama iznad 93 stupnjeva gubi svoje sposobnosti za podmazivanje motora i zbog toga je od iznimne važnosti održavati njegovu temperaturu i zadržati najbolja svojstva.

Hladnjak za ulje je najčešće s vodenim hlađenjem

Hladnjak za ulje smješten je u sustavu podmazivanja motora i služi za hlađenje motornog ulja. Postoje dvije vrste, a to su:

  • sa zračnim hlađenjem
  • s vodenim hlađenjem

Najčešće se koristi hladnjak ulja s vodenim hlađenjem, zbog toga što voda može hladiti i dok automobil stoji. Zračno hlađenje nalazimo u trkaćim automobilima, koji voze velikom brzinom i ne staju te tako osiguravaju konstantni protok zraka i hlađenje ulja.

Video: Mjenjanje hladnjaka ulja na Mercedes Benz E350 V6

Ekspanziona posuda ima sličnu funkciju

Još jedan dio automobila ima sličnu funkciju, no ovdje se radi o djelu klima uređaja za auto. Ekspanziona posuda zadužena je za oslobađanje plina u slučaju prekomjernog tlaka. Na njoj se nalazi ventil koji otvaranjem prima ili otpušta određenu količinu plina i tako osigurava da tlak bude na optimalnim razinama.

Da ne postoji ekspanzijska posuda u cijelom sustavu, plin bi se morao otpuštati u atmosferu, što nije ekološki i financijski prihvatljivo. Zbog toga ga ona zadržava i kada se vrati na optimalnu temperaturu vraća natrag u sustav. Ekspanziona posuda je veoma korisna, a za njeno funkcioniranje je zaslužan ventil. On brine o:

  • primanju
  • zadržavanju 
  • ponovnom vraćanju plina nakon rashlađivanja

U slučaju da primijetite da gubite plin i da svake godine morate ići na punjenje, to znači da negdje u sustavu dolazi do njegovog otpuštanja. Najčešće to može biti ekspanziona posuda koja ne uspijeva zadržavati plin ili ventil koji dio plina otpušta u zrak. U svakom slučaju, potrebno je što prije zamijeniti neispravan dio i osigurati pravilan rad.

Dijelovi za auto dostupni online

U web trgovini Silux mogu se pronaći rezervni dijelovi auta po odličnim cijenama. U širokom asortimanu proizvoda dostupni su svi dijelovi, za sve marke i modele automobila. Pretraga filtriranjem proizvoda je vrlo jednostavna i u samo nekoliko minuta možete pronaći te naručiti sve što vam je potrebno. 

Comments are closed.