Katalizator za auto smanjuje zagađenje

Katalizator za auto smanjuje zagađenje

Katalizator je dio automobila koji mnogi zaborave, pogotovo s obzirom na to da nije električna komponenta pa nemamo direktnu interakciju s njim. Ipak, radi se o bitnom dijelu koji radi veliku razliku i za nas i za okoliš. Iako nije neophodan za rad vozila, on je od iznimnog značaja za smanjivanje štetne emisije plinova iz motora i zbog toga je bitno da je funkcionalan.

Što je katalizator?

Katalizator za auto ima zanimljivu zadaću koju mnogi od nas podcjenjuju – on smanjuje emisiju toksičnih plinova u prirodu i tako regulira naše zdravlje i zdravlje onih oko nas. Bez obzira na to je li vaš automobil vozi na benzin, dizel ili plin, u svakom slučaju mora postojati ispušni sustav. 

Katalizator za auto
Katalizator za auto ima zanimljivu zadaću koju mnogi od nas podcjenjuju – on smanjuje emisiju toksičnih plinova u prirodu i tako regulira naše zdravlje i zdravlje onih oko nas.

Taj ispušni sustav štiti vaš automobil od nakupljanja prašine i sličnih čestica koje smetaju pravilnom izvođenju i, na kraju dana, definitivno završavaju u okolišu. Prilikom sagorijevanja bilo kojeg od navedenih materijala nastaju različiti materijali koji se zadržavaju u atmosferi. Oni su zapravo prilično štetni i zbog toga se kroz neko vrijeme uvela obaveza što se tiče katalizatora.

Katalizatori kroz povijest

Kako bi se neutralizirao štetni utjecaj ovih sagorjelih materijala te kako bi se olakšao teret na ispušnom sustavu automobila, krajem osamdesetih godina smišljeni su katalizatori. Od 1993. godine, po Euro pravilima za emisiju goriva, više ne možete birati želite li katalizator ili ne, s obzirom na to da su sada obavezni. Proizvođači su se prilagodili na tu situaciju i danas pretežito proizvode upravo unaprijeđene modele katalizatora te ih automatski montiraju u automobile.

Zanimljivo je znati da kod benzinaca i dizelaša nisu isti – imaju:

  • različit sastav
  • različit premaz
  • nešto drugačiju konstrukciju

Sve ovo rezultat je toga što su i sastavi tih plinskih smjesa drugačiji i onda mora biti i prilagodba drugačija. 

Katalizator
Kako bi se neutralizirao štetni utjecaj ovih sagorjelih materijala te kako bi se olakšao teret na ispušnom sustavu automobila, krajem osamdesetih godina smišljeni su katalizatori.

Kako izgleda katalizator za auto?

Katalizator za auto sastoji se od nekoliko dijelova. Prvi i vizualno najveći čini kućište. Radi se o metalnoj cijevi koja prolazi kroz automobil, prikuplja plinove i onda ih emitira. Iz katalizatora se također grana i cijev koja te čiste plinove vodi prema ispuhu. Osim toga, postoji i prijenosnik – on je metalan ili keramički, a radi se o malim kanalićima koje izgledaju kao pčelinje saće. One pomažu u cirkuliranju ispušnih plinova.

Srednji sloj katalizatora je porozan – on štiti ovaj dio koji je zapravo aktivan i koristan. Na kraju, bitan je i katalitički aktivan sloj koji izaziva kemijske reakcije kada je u dodiru s plinovima. On je obično prekriven:

  • platinom
  • rodijem
  • paladijem 
  • i sličnim elementima

Upravo zbog nekih plemenitih metala koji su potrebni za rad katalizatora, njegova cijena nije jeftina.

Kako radi katalizator?

Postoje oksidacijski i trostruki katalizatori, ali ta je razlika sad nebitna. Radi se o kemijskim svojstvima. Katalizator se montira direktno do ispušne grane, a ponekad i u usisnoj grani, ako se montira kao uložak/dodatak.

U praksi, procesi redukcije smanjuju količinu dušikovih monoksida, a procesi oksidacije rade na smanjivanju količine ugljičnog monoksida. Ovi procesi su naizmjenični. Kada se desi kvar na katalizatoru, to je većinom zbog izloženosti visokoj temperaturi ili jednostavno gubitka kvalitete kroz vrijeme. Ako prolazite kroz puno lokvi, također je moguće da ste oštetili katalizator ili da on više nije funkcionalan.

Najbolje bi bilo kada biste se raspitali za trošak promjene katalizatora te kada biste provjerili u kojem cjenovnom rangu se oni kreću prije no što dođete na zamjenu u servis ili radionicu – tako ćete se osigurati i nećete biti prevareni.

Katalizator je samo jedan od dijelova koji su bitni i za okolinu i za vaš automobil – svakako pokušajte aktualno provjeravati je li sve u redu s vašim katalizatorom i postoji li potencijalno neki kvar ili problem.

Rezervni autodijelovi
Ponekad postoje i univerzalniji rezervni autodijelovi za određene brendove, tako da možete imati više opcija pri kupovini i odvagati što je najbolje za vas.

Rezervni autodijelovi dostupni online

Rezervni autodijelovi mogu biti dosta skupi i zaista ih je komplicirano naći za neke modele automobila, pogotovo starije, stoga su online trgovine najbolje mjesto za kupnju. Također bi vas vaš mehaničar mogao navesti na kupnju nekog skupljen zamjenskog dijela – svakako se poslužite svojim znanjem i snalažljivosti i prije no što dođete na lice mjesta.

Isto tako, ako se odlučite za korištenje neke online trgovine,  dobro je pogledati i politiku privatnosti te uvjete kupovine. Tako ćete znati i koja su vaša prava te što možete očekivati po pitanju cijene montaže, vremena montaže, itd.

Ponekad postoje i univerzalniji rezervni autodijelovi za određene brendove, tako da možete imati više opcija pri kupovini i odvagati što je najbolje za vas. U svakom slučaju, neka to bude promišljena odluka i budite sigurni da vas nitko neće prevariti.

Comments are closed.