Akumulatori za auto omogućuju rad uređaja u njemu

Akumulatori za auto omogućuju rad uređaja u njemu

Jedna od razlika između automobila novije i starije generacije je u količini elektroničkih uređaja koji se u njima nalaze. Stariji automobili imali su dosta mehaničkih uređaja ugrađenih, odnosno za njih nije bila potrebna električna energija za rad. Današnji modeli automobila nakcrani su raznim elektroničkim uređajima, koji omogućuju razne funkcije, no za rad im je potrebna električna energija.

A uređaji koji im to mogu osigurati su automobilski akumulatori. Postoje razne vrste, razni oblici i na sve treba paziti prilikom kupnje, a kako bismo vam olakšali kupnju, pročitajte ovaj članak.

Opće informacijama u auto akumulatorima

Akumulatori za auto zapravo izgledaju poput nešto većih kutija. Na prvi pogled izgledaju vrlo jednostavno, ali zapravo su vrlo složeni. Možemo ih promatrati kao kućište u kojem se nalazi više baterija. Osnovna funkcija auto akumulatora je pohranjivanje elektične energije za kasnije korištenje i osiguravanje napajanja električnom energijom uređaja u automobilu kojima je ona potrebna. 

Akumulatori pohranjivanju elektičnu energiju za kasnije korištenje
Akumulatori pohranjivanju elektičnu energiju za kasnije korištenje i osiguravanje napajanja električnom energijom uređaja u automobilu kojima je ona potrebna.

Mogu dolaziti u različitim izvedbama, ali gotovo svi se sastoje od dvije olovne elektrode između kojiih se nalazi elektrolit. To je zapravo 33,5%-tna otopina sumporne kiseline. Taj elektrolit tijekom vremena slabi. A do njegova slabljenja dolazi zbog toga što se na elektrode lijepe naslage sulfata. Zbog toga akumulator za auto gubi svoj prvotni kapacitet i proizvodi sve manje električne energije, a kada mu kapacitet skroz padne, potrebno ga je zamijeniti.

Različite vrste akumulatora

Pri kupnji akumulatora za auto, susrest ćete se s raznim pojmovima. Mogu se kupiti u trgovinama u kojima se prodaju autodijelovi. Neke od najznačajnih vrsta koje se danas koriste u automobilima su:

  • Modeli otvorenog tipa (lako se prepoznaju po istaknutim ventilima i u njima se nalazi tekuća otopina i olovne ćelije
  • Modeli zatvorenog tipa (nemaju ventile i imaju nešto drugačiji način rada od onih otvorenog tipa)
  • AGM modeli (ne sadrže nikakvu otopinu, već kiselinu koja se nalazi u obliku sličnom vati)
  • Gelni modeli (karakteristični su jer mogu raditi u bilo kojem položaju)

Osim ovih vrsta, postoje i još neke druge. Ako niste sigurni koji akumulator za auto kupiti, imate dvije mogućnosti. Provjerite što preporučuje proizvođač vašeg auta ili se raspitajte u trgovini s autodijelovima koji bi bio prikladan.

Pokretanje vozila koje se ne da upaliti

Ako ste često u automobilu, vjerojatno vam se nekad dogodilo da niste mogli upaliti svoj automobil. I to se često događa u nekom nezgodnom trenutku, primjerice kad morate na posao i slično. To je vjerojatno znak da vam je oslabio akumulator u autu, možda jer ste ostavili upaljen neki uređaj ili je jednostavno već dosta star. Ponekad je automobil moguće upaliti tako da se taj akumulator pomoću kabela spoji na ispravan u drugom vozilu.

Pokretanje vozila sa praznim akumulatorom

Mnogi vozači ne znaju kako se to radi, iako imaju kabele. Ovo je postupak koji morate pratiti:

  • Na pozitivan pol ispražnjenog pričvrstite vrh crvenog kabela
  • Drugi vrh tog crvenog kabela pričvrstite na pozitivni pol punog, ispravnog akumulatora iz drugog vozila
  • Vrh crnog kabela pričvrstite na negativan pol punog, ispravnog
  • Drugi vrh crnog kabela spojite na neki neobojeni dio kod motora neispravnog auta, primjerice na blok motora

Upalite ispravno vozilo, a nakon toga probajte upaliti neispravno. U većini slučajeva bi ovaj postupak trebao pomoći da ga upalite. Čak i ako uspije, svakako provjerite kakvo vam je stanje akumulatora i po potrebi ga zamijenite.

Modeli za novije generacije automobila

Danas neki noviji modeli automobila imaju posebne sustave, tzv. start-stop. Riječ je o sustavu u automobilu kod kojeg se pri mirovanju auta (primjerice kod zaustavljanja na semaforu), gasi motor auta, a odmah nakon pritiskanja papučice gasa se ponovo pokreće. Takav sustav zahtijeva više električne energije za rad. 

Noviji automobili trebaju jače akumulatore većih kapaciteta.
Noviji automobili imaju posebne sustave, tzv. start-stop, koji zahtijeva više električne energije za rad, zbog toga su ovi akumulatori jači in većih kapaciteta.

Zbog toga su automobilski akumulatori koji trebaju za takve modele puno većih kapaciteta i skuplji od onih običnih modela pa na to treba obratiti pažnju prilikom kupnje.

Dostupnost autodijelova

Svi autodijelovi koji će vam ponekad biti potrebni danas su puno dostupniji nego ranije. Primjerice, danas postoje i brojne web trgovine i u svega par klikova mišem možete pronaći odgovarajuće autodijelove i naručiti da vam ih dostave na kućnu adresu. Na taj način nećete izgubiti puno vremena, a pronaći ćete sve što vam je potrebno.

 pronađite autodijelove i naručite u web trgovini
U brojnih web trgovinama i u svega par klikova mišem možete pronaći autodijelove i naručiti da vam ih dostave na kućnu adresu.

Također, danas su lako dostupni autodijelovi svih dostupnih proizvođača na tržištu, a osim originalnih, mogu se jednostavno kupiti i zamjenski autodijelovi. Nemojte misliti da su oni manje kvalitetetni, budući da postoje tvrtke koje su se specijalizirale isključivo za proizvodnju rezervnih autodijelova.

Comments are closed.