Anlaser je još jedan važan dio automobila

Anlaser je još jedan važan dio automobila

Jedan od važnih dijelova automobila za koje su mnogi vozači čuli, ali možda ne znaju više o tome čemu služi je anlaser. Ovo je jedan od autodijelova kojem se naziv često krivo piše u raznoj literaturi kao alnaser. Naziv mu dolazi od njemačke riječi anlasser što u prijevodi znači pokretač. I on je upravo to. Osnovna funkcija mu je pokretanje motora sa unutarnim sagorijevanjem, odnosno benzinskih ili dizelskih motora. 

Razlikuje se od modela do modela auta pa ukoliko dođe do njegovog kvara, morate potražiti njegov točno određeni model koji odgovara modelu vašeg auta.

Osnovni način rada anlasera

Anlaser u automobilu, ili ako ćemo biti precizni, elektropokretač, je dio auta koji služi za pokretanje motora. Kako bismo bolje shvatili kako on radi, potrebno je da znamo kako rade motori s unutarnjim sagorijevanjem. Oni za rad koriste dvije komponente:

  • Gorivo 
  • Zrak 

Kod najčešće korištenih četverotaktnih motora, kod prva dva takta se te dvije komponente miješaju. Na trećem taktu dolazi do sagorijevanja i nakon toga motor više ne treba dodatnu pomoć za samostalni rad. On dalje pokreće svoje klipove koji mu omogućavaju da nastavi raditi. Iz ovoga se može zaključiti da je za pokretanje tih prvih taktova potrebna neka vanjska sila kako bi motor kasnije mogao raditi. Upravo za to je zaslužan anlaser koji osigurava tu vanjsku silu.

Pokretač kroz povijest

Tijekom povijesti, koristile su se razne tehnike da bi se pokrenuli motori s unutarnim sagorijevanjem. Čest način je bio korištenje šipke, tzv. kurble. No, tijekom pokretanja motora pomoću šipke, dogodile su se brojne ozljede onih koji su to radili. Naime, često se znalo dogoditi da dođe do trzaja motora, zbog čega se i šipka naglo pomakne te je to znalo uzrokovati ozljede šake, zgloba i sl. Isto tako, bilo je potrebno puno snage da bi se na taj način pokrenuo motor. 

Pokretač ili anlanser jedan je od važnijih dijelova za pokretanje automobila

Prvi pokretač izumio je Clyde Coleman 1903. godine u SAD-u. On se još razvijao tijekom godina i prvi pravi modeli pokretača su se počeli ugrađivati u Cadillac modele auta 1912.g. Proizvođači su tada shvatili da su oni najbolje rješenje za pokretanje auta te se od tada pa do danas i dalje koriste, samo što su se još više razvili. 

Osnovni dijelovi anlasera

Današnji anlaser sastoji se od više različitih dijelova. Kao neke od najvažnijih možemo izdvojiti:

  • Automat
  • Četkice
  • Rotor
  • Stator
  • Zupčanik itd.

Automat daje signal anlaseru da se pokerne nakon što vozač pokuša pokrenuti motor. On tada pušta struju prema četkicama koje u doticaju s rotorom i statorom uzrokuju veliku brzinu okretanja motora. 

Kako se promjeni anlanser u automobilu?

Osim tog bitnog dijela, važan dio auta je i alternator, koji tijekom rada motora, osigurava napajanje električnom energijom raznim potrošačima (npr. svjetla, auto-radio itd.)

Održavanje autodijelova spriječava kvarova

Ako želite da vaš automobil, a posebice motor, radi što dulje, bez nekih kvarova, morate ga redoviti servisirati i održavati. Problemi s anlaserom se najčešće mogu riješiti zamijenom četkica koje se najviše troše. A razlog njihovog trošenja je u tome što se koristi pri svakom paljenju automobila, odnosno pri pokretanju motora. Zato ih je bitno na vrijeme promijeniti jer u suprotnom, može doći do kvara anlasera koji će pak biti puno skuplji.

Postoje različiti dijelovi automobila

Ne postoji preporučeno vrijeme kada biste ga trebali servisirati, ali ako često vozite automobil na kraće relacije te ga svaki dan puno puta pokrećete i isključujete, vjerojatno ćete ga trebati servisirati ranije. Zato kada idući puta odvezete automobil na servis, svakako zamolite automehaničara i da vam provjeri njegovo stanje, kako biste bili sigurni da je sve u redu s njim.

Više funkcija alternatora

Još jedan od važnih dijelova koji se tiču opskrbe električnog energijom uređaja je alternator automobila.

Promjeniti alternator u automobilu? Zašto ne, možete vi to i sami!

On ima dvije funkcije:

  • Dovodi struju do onih uređaja u autu kojima je potrebna za njihov rad
  • Puno akumulator

Njega zapravo pokreće motor, a kada motor ne radi, tada električnu energiju uređajima osigurava akumulator, koji je skladišti za takve slučajeve. Automobilski alternator generira izmjeničnu struju i danas ga posjeduju svi moderni automobili. 

Kada automobil ne bi posjedovao alternator, onda bi se vrlo brzo potrošila sva električna energija koja se skladišti u akumulatoru. Budući da se akumulator puno s istosmjernom strujom, alternator u autu sadrži i posebne usmjerivače. Oni pretvaraju izmjeničnu energiju i istosmjernu, a uz to ga štite od preopterećenja te sprječavaju pražnjenje akumulatora do kojeg može doći.

Comments are closed.