Auto gume su najvažnije za držanje ceste

Auto gume su najvažnije za držanje ceste

Da li ste se ikada zapitali koji dio automobila je najvažniji za sigurnost? Mnogi na ovo pitanje daju odgovore poput motora ili kočnica, no pravi odgovor su auto gume. One su jedina doticajna točka između automobila i ceste, te je veoma važno da su kvalitetne i neistrošene. Kroz današnji tekst ćemo vas upoznati s njima, koje vrste razlikujemo, koliko često ih mijenjati i gdje ih možete kupiti po odličnim cijenama.

Gume za auto

Gume za auto su bitne za njegovo ponašanje na cesti. Iako vam se možda gume čine kao nebitni dio automobila, one su glavne za sigurnost prilikom vožnje. U slučaju kiše, snijega ili raznih vremenskih nepogoda, bitno je biti pripremljen s gumama za određeno godišnje doba. Kvalitetne auto gume će umanjiti:

  • Duljinu kočenja automobila
  • Proklizavanje automobila
  • I ono najvažnije, mogućnost za nesreću

Postoji nekoliko vrsta guma, a dijele se prema godišnjem dobu za koje su namijenjene. Za razliku raznih drugih automobilskih dijelova koji su označeni oznakama, kupnja guma za auto je puno jednostavnija. Morate znati vašu veličinu gume i prema tome kupiti ljetne, zimske ili 4 season gume.

Postoji nekoliko vrsta guma, a dijele se prema godišnjem dobu za koje su namijenjene.

Ljetne gume za auto

Ljetne auto gume, kao što im samo ime govori, namijenjene su za više temperature. One tvrđe i stvorene za to da se koriste tijekom ljeta. Odlično će se ponašati na cesti prilikom ljetnih vrućina, a dodatna prednost je što prilikom kiše neće proklizavati. Naime, one s prorezima koji se nalaze na njima vodu usmjeravaju iz gume, a udubine su puno pliće nego na zimskima. Ispod 7 stupnjeva bi se trebale mijenjati, jer se tada njihova svojstva gube i više nisu adekvatne za vožnju.

Zimske auto gume

Zimske auto gume su mekše, što ih čini boljima za zimsku sezonu. One će se odlično ponašati na niskim temperaturama, jer su znatno mekše od ljetnih. Budući da su udubine na njima nešto dublje, pomoći će vam i kod obilnijih kiša ili snijega. Imajte na umu da ih je obavezno potrebno zamijeniti za vrijeme ljeta, jer ih dugo izlaganje suncu i višim temperaturama jako uništava. Preporučuje se njihovo korištenje do temperatura od 10 stupnjeva.

4 season gume

Cjelogodišnje auto gume su veoma popularne, jer predstavljaju dobru soluciju za cijelu godinu. U praksi je stvar nešto drugačija, jer one ne pružaju odlične uvjete vožnje ni u jednoj sezoni. Budući da su prilagođene tome da se mogu koristiti za vrijeme svih uvjeta na cesti, u vožnji automobila s all season gumama morate biti znatno oprezniji.

Zamjena guma na automobilu

Postoje dvije varijante za zamjenu guma, a to je da imate gume na drugom paru felgi ili da idete kod vulkanizera koji će zamijeniti gume na felgama. Prva solucija je znatno bolja, jer tada možete imati čelične felge za zimu i ALU za ljeto. Osim toga, možete i sami zamijeniti felge i ne gubiti vrijeme na čekanje gužve kod vulkanizera.

Zimske auto gume su mekše, što ih čini boljima za zimsku sezonu.

Polovni ili novi autodijelovi?

Polovni ili novi autodijelovi je jedno od najčešćih pitanja koje ćete si postaviti u slučaju kvara nekog dijela automobila. Odgovor na njega je vrlo jednostavan, no nekada nam financije ne dozvoljavaju kupnju novog, već biramo jeftiniju soluciju s polovnim. Ta priča najčešće završi na način da se nakon par mjeseci nalazimo u istoj situaciji, jer je polovni dio već bio dotrajao.

Polovni ili novi autodijelovi je jedno od najčešćih pitanja koje ćete si postaviti u slučaju kvara nekog dijela automobila.

Novi autodijelovi daju vam sigurnost prilikom popravka, jer znate da nisu korišteni i dobivate garanciju na određeni period. Ova solucija je najbolji odabir u slučaju da vam se je neki dio automobila pokvario. Naravno, ona zahtjeva izdvajanje više novca na popravak, no biti ćete sigurni da ste riješili stvar.

Polovni autodijelovi s druge strane su znatno jeftinija opcija. Kupnjom polovnog dijela možete uštedjeti nekoliko puta, no uz određeni rizik. Naš savjet je da uvijek birate nove dijelove, jer ste tako sigurni da su ispravni.

Silux autodijelovi

Jeftini autodijelovi mogu se pronaći u web trgovini Silux. Online kupnja je puno jednostavnija i isplativija opcija, jer s svega nekoliko klikova mišem možete odabrati sve što vam je potrebno, po nižim cijenama nego u fizičkim trgovinama. Budući da se ne plaćaju prodavači i prostor, online trgovine nude puno niže cijene i puno jednostavniju nabavu dijelova

U slučaju da ne znate sami zamijeniti dio, tada će vam mehaničar promijeniti i naplatiti samo rad ruku. 

kaciga za motor

Ne štedite na motorističkim kacigama

U posljednjih nekoliko godina bavljenje motociklizmom postalo je vrlo popularno, no s obzirom na to da je motociklizam vrlo opasan sport kod kojeg ozljede najčešće imaju kobne posljedice, vrlo je važno zaštititi se na adekvatan način.

Comments are closed.