Autoelektrika je veoma bitna za automobil

Autoelektrika je veoma bitna za automobil

Unazad nekoliko desetaka godina sve više stvari povezano je s elektronikom, a ni automobilska industrija nije zaobišla ovaj trend. Autoelektrika danas je neophodna kod svakog automobila, a neki automobili čak u potpunosti prelaze na vožnju električnom energijom. Kroz tekst ćemo Vas pobliže upoznati s ovim pojmom, što on sve podrazumijeva i u konačnici dio teksta posvetiti LED žaruljama za automobile.

Autoelektrika popravak

U slučaju bilo kakvog kvara na električnim dijelovima automobila, potreban Vam je auto električar. Autoelektrika je posebna grana i obavlja ju specijaliziran električar. On je zadužen da popravi sve povezano s elektrikom u automobilu, od instalacija, do kompjuterskih dijelova ili nekog automobilskog dijela. U autoelektriku spadaju i razni senzor, svjetla i svi drugi elementi kroz koje teče struja. Popravak autoelektrike je veoma važan i za funkcioniranje automobila neophodno je da su svi dijelovi ispravni. Najvažniji dio je vjerojatno starter, o kojem ćemo detaljnije pisati u nastavku.

Anlaser ili starter pokreće motor

Jedan od glavnih pojmova s kojim ćete se susresti kod autoelektrike je anlaser. On je pokretač motora, tj. dio koji daje snagu potrebnu za njegovo pokretanje i prvi dio s kojim se susrećemo kada se spominje autoelektrika. Nalazi se na bloku motora, a predstavlja mali motor koji se sastoji od klasičnih dijelova: statora, rotora, zupčanika, spojnice, elektromagneta, poluge i četkica. Funkcionira tako da silom djelovanja magnetskog polja rotira rotor i stvara energiju koja će pokrenuti motor

Alternator stvara energiju dok motor radi

Akumulator je zadužen za električnu energiju automobilu dok je motor ugašen. Autoelektrika kada je automobil ugašen radi preko akumulatora. Kada motor radi, tada stvaranje električne energije preuzima alternator, koji osim što generira struju i služi za rad dijelova automobila, on i puni akumulator. Princip rada je veoma jednostavan za objasniti, a radi se o stvaranju električne energije pomoću rotacije. Veliki problem može se javiti kada alternator prestane raditi, jer će automobil tada trošiti struju iz akumulatora i isprazniti ga. Zbog toga je veoma važno da ako nađete kvar na njemu ili primjetite da autoelektrika ne radi kako treba, što prije zamijenite dio i osigurate da Vaš automobil funkcionira pravilno. 

Autoelektričar riješit će probleme

U slučaju bilo kakvog kvara na elektronici automobila, morate posjetiti autoelektričara. Autoelektrika je veoma kompleksna i oko nje Vam neće moći pomoći običan mehaničar, već ćete morati posjetiti pravog stručnjaka. Autoelektrika je neophodna za kvalitetan rad automobila, a cijena popravka ovisi o kvaru. Postoje oni manji popravci za koje ćete morati izdvojiti manje od 100 kn, pa sve do onih kompleksnih skupljih, gdje se mijenja više dijelova.

Web trgovina s auto dijelovima

Ako Vam je potrebna izmjena nekog djela i bilo što vezano uz pojam autoelektrika, posjetite web trgovinu Silux, koja u svojoj ponudi nudi širok asortiman raznih auto dijelova. Prednost ove trgovine su odlične cijene i dostupnost svih dijelova iz ponude. Narudžba putem ove web trgovine je veoma jednostavna, sve što trebate je odabrati artikle koje želite naručiti i dodati ih u košaricu. Nakon narudžbe, paket će biti poslan i stići na Vašu adresu u veoma kratkom roku, te dijelove možete zamijeniti sami ili ih odvesti mehaničaru.

LED svjetla za auto H7

Još jedna stvar koja spada u autoelektriku su LED svjetla za auto. Ona su zadužena za osvjetljavanje ceste, a kroz godine stare halogene sijalice je u potpunosti zamijenila LED tehnologija. Kako i ne bi, kada su LED svjetla za auto znatno dugotrajnija, štedljivija i pružaju puno bolje osvjetljenje. Najpoznatija su H7 LED svjetla za auto, no u ponudi se mogu pronaći i H4, H11, H8 i mnoga druga. 

Za razliku od starih halogenih žarulja, LED svjetla za auto pale se znatno brže i odmah postižu maksimalno osvjetljenje. Ona imaju radni vijek koji seže do čak 50 tisuća radnih sati, a paljenje i gašenje ne utječe na njihov vijek trajanja. U lošim uvjetima halogene sijalice nisu pružale najbolje performanse, no kod LED svjetla za auto to nije slučaj. Bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, njihov snop svjetlosti kvalitetno će osvjetljavati cestu. LED svjetla za auto mogu se ugraditi u većinu automobila, te su danas postala standard kod novih automobila. Kao i ostale dijelove i opremu za automobile, tako i H7 LED žarulje ili neke druge možete jednostavno i brzo kupiti u Silux web trgovini. Uvijek je pametno u automobilu imati nekoliko sijalica, kako bi u slučaju prestanka rada mogli odmah zamijeniti.

Comments are closed.