Bez dobrog akumulatora nema bezbrižne vožnje

Bez dobrog akumulatora nema bezbrižne vožnje

Glavni pokretač svakog automobila je akumulator i bez njega je startanje motora nemoguće. On također osigurava napajanje svih uređaja u vašem vozilu, pa je bitno da vodite dobru brigu o njemu i osigurate njegov neometan rad.

Obratite pozornost na stanje svog akumulatora jer je on glavni element pouzdanog pokretanja vozila, a neodgovarajućim korištenjem možete mu smanjiti rok trajanja i biti na financijskom gubitku.

Što je automobilski akumulator?

Auto akumulator je potrošni dio i ima ograničen rok trajanja, što zapravo znači da će se nakon nekog vremena isprazniti i morat ćete ga zamijeniti novim akumulatorom. 

Akumulator je naprava namijenjena pretvaranju električne energije u kemijsku i obrnuto. Iako se danas proizvodi mnogo vrsta i dalje je najupotrebljavaniji model olovnog akumulatora, no moderniji auti imaju sve naprednije i modernije akumulatore pa se taj omjer smanjuje s vremenom.

Auto akumulator
Akumulatori za auto omogućuju rad uređaja u njemu

Vijek trajanja akumulatora

Koliko dugo će automobilski akumulator dobro raditi u mnogočemu ovisi upravo o vama i vašoj brizi o njemu stoga je bitno da se dobro informirate i znate što vam je činiti. Najoptimalniji uvjeti će akumulator održati funkcionalnim i do 7 godina, ali najčešći prosjek je ipak 5 godina, ovisno o tome koliko je akumulator bio održavan.

Sam akumulator služi za pokretanje elektropokretača koji osigurava rad motora, a s malo struje ili bez struje to neće biti moguće i automobil se neće pokrenuti. Naravno, akumulator je napravljen i da se sam puni inače bi se mnogo češće mijenjao, a to se radi pomoću alternatora.

Briga oko akumulatora

Produživanju vijeka akumulatora i njegovom ispravnom radu najviše možete pridonijeti vi sami. Naime, akumulator se mora štititi od naglog pražnjenja jer tada postoji mogućnost trajnog oštećenja zbog visoke razine sumpora u njemu.

To se najčešće događa zimi, kada može izgubiti čak do 40% svoje snage stajanjem na temperaturama ispod nule. Redovno ga palite zimi čak i ako ne idete nikuda, a bilo bi idealno i da malo provozate auto.

Akumulator
Sam akumulator služi za pokretanje elektropokretača koji osigurava rad motora

Provjera stanja akumulatora

Sve navedeno jako utječe na stanje vašeg akumulatora stoga je bitno da brinete o njemu i da činite sljedeće stvari. Vozite auto i na duže rute kako bi imao mogućnost napuniti se do kraja jer to je ono što će mu produljiti vijek i omogućiti da radi efikasno. 

Povremeno provjerite:

  • razinu napunjenosti akumulatora
  • da li je dobro pričvršćen na postolje kako ne bi doživljavao vibracije
  • jesu li spojevi dobro zategnuti

Obratite pozornost na hrđu bliskih dijelova akumulatora jer mogu uzrokovati puno veću štetu, i to ne samo i isključivo na akumulatoru.

Vodite brigu i o stanju klema akumulatora koje se moraju redovno čistiti i podmazivati za što vam je potrebno samo malo brusnog papira i ulja,   te redovno nadopunjujte razinu elektrolita u akumulatoru što je preporučljivo prepustiti mehaničaru s obzirom na sastav tekućine.

Prije zimskog perioda, kad je otežan rad akumulatora, preporučujemo vam da ga napunite pomoću punjača za akumulator i tako osigurate njegov neometan rad.

Kupnja akumulatora

Ne manje bitno je i da vaš akumulator bude onaj model kojeg je preporučio proizvođač vašeg automobila, jer mora u potpunosti odgovarati autu i jačinom i veličinom. Ovo je posebno bitno kod novijih auta kod kojih se ne preporučuje odstupanje jer je elektrika u njima kompliciranija i profinjenija.

Prvo morate provjeriti snagu akumulatora ( oznaka AH) i odabrati dovoljno jak model koji se može nositi sa zahtjevima automobila. Moderni automobili su još zahtjevniji jer imaju velik broj potrošača pa je bitno da akumulator ima dovoljno snage da izdrži taj pritisak.

Bitno je i da obratite pažnju na uvjete u kojima koristite auto:

  • da li vozite na kratkim relacijama?
  • da li se auto redovno vozi?
  • koristite li elektroniku u automobilu dok je ugašen?

Ako se ipak ispostavilo da je potrebno promijeniti akumulator morate učiniti nekoliko radnji. 

Autodjelovi Silux
Odličan odabir su autodjelovi Silux koji garantiraju kvalitetu i trajnost akumulatora

Autodjelovi Silux su garancija kvalitete 

Prije nego što krenete u kupnju novog akumulatora morate provjeriti je li stari stvarno istrošen te treba li ga zamijeniti ili postoji neki kvar na vozilu koji uzrokuje ubrzano pražnjenje i neučinkovit rad. Ponekad se ispostavi da je u pitanju kvar alternatora ili nekog drugog dijela te da ga uopće nije potrebno mijenjati. Autodjelovi su potrošna roba i nerijetko se dešavaju kvarovi na njima.

Odličan odabir su autodjelovi Silux koji garantiraju kvalitetu i trajnost akumulatora, a imaju široki asortiman proizvoda. Prilikom kupnje obratite pozornost i na garantni rok, ali i dobro pročitajte garantni list kako bi se upoznali s načinom korištenja akumulatora i reklamacijskim listom.

Comments are closed.