Cerada za auto je zaštitna oprema koju svi trebamo

Cerada za auto je zaštitna oprema koju svi trebamo

Cerada za auto vrlo je praktična i povoljna zaštita za vaš automobil, a njeno je korištenje vrlo jednostavno i ne zahtijeva mnogo vremena. Iako mnogi vozači misle da ne trebaju ceradu kao pomoć u jednom trenutku života požale što je nemaju, osobito ako je došlo do većeg oštećenja automobila.

Cerada za auto štiti vaš auto dok je on u mirovanju, a vi niste u blizini da ga zaštitite. Obično je riječ o vrlo nepovoljnim vremenskim utjecajima na koje upozorava vremenska prognoza pa vozač ima vremena staviti ceradu za auto i spriječiti oštećenja, zaprljanja ili sličnu štetu.

Što su cerade za auto i kako ih koristiti?

Cerada za auto je zaštitno odijelo vašeg limenog ljubimca koje može vrlo dugo trajati ako ga ispravno koristite. Cerada će zaštiti vaš automobil od jakih ljetnih sunčevih zraka koje mu uništavaju boju i umanjuju sjaj, istovremeno čineći unutrašnjost automobila starijom zbog blijeđenja boja.

Ako svoj auto parkirate u hladovini ispod drveta, blizu parka ili neke zelene površine tada postoji velika vjerojatnost da će vaš automobil posjećivati:

  • ptice
  • insekti 
  • i druge životinjice 
  • te da će na njega padati prljavština s okolnog drveća

Granje, lišće, ptičji izmet – sve su ovo vrlo neugodni načini prljanja auta, a od njih je svakako najopasniji izmet koji može nagrizati lak na vanjskom premazu auta. 

Vremenski uvjeti su prijetnja za automobil

Moramo spomenuti i smolu koja se često može naći na automobilima parkiranima u blizini drveća, a ona je vrlo ljepljiva i teška za odstranjivanje pa je cerada odlična zaštita od smole. Smola se teško odstranjuje upravo zbog svoje ljepljivosti pa je u ovom slučaju bolje spriječiti nego liječiti.

Cerada za auto
Cerada za auto štiti od vremenskih nepogoda

Ipak, najvažniji razlog zašto bi se trebala koristiti cerada za auto je zaštita automobila od tuče. Tuča je vrlo opasna za automobile i može napraviti veliku štetu, a spriječiti ju može korištenje cerade za auto koja ima dodatni spužvasti dio koji ublažava udarce tuče i tako sprječava nastajanje štete. S obzirom na to da je vrijeme posljednjih godina izuzetno nepredvidivo, a nevrijeme sve češća pojava, cerada nikako nije beskorisna oprema za auto. 

Kako se koristi cerada za auto?

Cerada nije teška za korištenje, bez obzira na njenu veličinu jer ima posebne elastične trake kojima se lako montira na auto te lako skida nakon korištenja. Ima i  praktičnu torbu u koju se sprema nakon korištenja. Važno je znati da se cerada nikada ne sprema mokra već ju prvo treba osušiti, a tek onda spremiti u torbu.

Cerada protiv tuče Wagner EVO II. Kako složiti ceradu? 

Cerade za auto možete kupiti u nekoliko veličina, ovisno o veličini vašeg auta, a to su mala, srednja, velika i ekstra velika veličina. Najjednostavniji način kako otkriti koju ceradu trebate je mjerenje duljine vašeg automobila kako bi bili sigurni jeste li izabrali pravu veličinu.  Ako imate veći automobil ili SUV postoje i cerade izrađene posebno za te automobile stoga ne morate brinuti o tome hoće li biti dovoljno velika da zaštiti vaš auto. 

Neizostavna oprema za auto 

Svaki automobil ima mnogo dodatne opreme za auto. U nju pripada i obavezna i neobavezna oprema za auto. Obavezna oprema je propisana zakonom, a riječ je o:

  • kutiji za prvu pomoć (koja se mora nanovo kupiti ako se koristila ili ako joj je istekao rok trajanja)
  • reflektirajućem prsluku i sigurnosnom trokutu (koji služe za povećanje vidljivosti na cesti u slučaju kvara ili nezgode)
  • rezervnim žaruljama i rezervnom kotaču
  • ne smijemo zaboraviti niti aparat za gašenje požara koji se također mora nalaziti u svakom automobilu

Neobavezna oprema za auto je ona koju ste vi sami izabrali kako bi si olakšali vožnju, učinili je ugodnijom za sebe i suvozače ili kojom ste željeli uljepšati svoj auto. Takev je opreme jako puno, a mi ćemo spomenuti najpopularnije komade.

Dodatna oprema koja svima treba

Vrlo popularna oprema za auto su držači za mobitele koji su iznimno korisni za vrijeme vožnje jer omogućuju korištenje GPS-a te razgovaranje putem mobitela bez korištenja ruku dok se mobitel čak istovremeno može i puniti.

Vozači vrlo često vole kupovati i opremu koja im uljepšava unutrašnjost automobila, a to su najčešće lijepe navlake i presvlake za sjedala, razni tepisi za auto, pretinci i torbe, dodatni multimedijski ili HiFi uređaji, sjenila za auto i slično.

Ceradu na auto
Demonstracija kako pričvrstiti ceradu na auto

Nadasve korisna oprema za automobile su i krovni nosači, zaštitna oprema za prtljažnike kao što su gumeni tepisi te sigurnosna oprema poput auto kamera, alarma za zaštitu od krađe ili neke vrste signalnih svjetiljki.

Bez obzira na to koji su vaši favoriti dodatna oprema za auto je vrlo korisna jer vam omogućuje ugodniju i sigurniju vožnju, a to je najvažniji dio svake vožnje. 

Comments are closed.