Dodatno skladištenje na krovu automobila

Dodatno skladištenje na krovu automobila

Krovna kutija pripada dodatnoj opremi svakog automobila te služi za dodatno skladištenje stvari kada idete na put te vam time olakšava prijevoz stvari. Ona je odlična investicija za ljude koji imaju više djece ili malen prtljažnik automobila. 

Također, vrlo je praktična i jednostavna za postavljanje jer su vam potrebni samo krovni nosači za automobil koje je moguće kupiti ukoliko ih vaš automobil tvornički ne posjeduje. 

Krovna kutija
Krovna kutija pripada dodatnoj opremi svakog automobila

Odabir idealne krovne kutije

Kao što je već navedeno, kako bi se postavila krovna kutija na auto, potrebni su krovni nosači, no važno je imati na umu kako ne odgovaraju svi modeli svakom tipu stoga je važno raspitati se i kupiti odgovarajuće. Kada to imate na umu, važno je razmisliti o tome kakve karakteristike treba imati vaša idealna krovna kutija poput:

 • veličine – odaberite onu dovoljnog kapaciteta 
 • materijala – preporučuju se krovne kutije od titanija, aluminija i legure koje se neće deformirati pri visokom tlaku, temperaturi i vlazi 
 • načina proizvodnje

Ekspanzija u prodaji dodatne auto opreme

Istraživanju koja su ispitivala učestalost kupovine dodatne opreme kod korisnika automobila, pokazala su kako je u zadnjih deset godina prodaja automobilskih krovnih kutija porasla za visokih 70 %. Razlog ovim visokim brojkama može se naći u činjenici da sve više ljudi kupuje manje, gradske automobile koji nemaju puno prostora u prtljažniku. To im stvara niz organizacijskih problema tijekom putovanja koje kupovina krovne auto kutije uspješno rješava.

 krovna kutija
Kako bi se postavila krovna kutija na auto, potrebni su krovni nosači

Gdje i kako postaviti krovnu kutiju

Ukoliko niste vješti u postavljanju dodatne automobilske opreme, dobro je znati kako neki proizvođači, odnosno distributeri auto krovnih kutija nude besplatno postavljanje. Ipak, većina distributera ne nudi ovu uslugu pa ćete je morati sami postaviti na krov svog automobila. Ukoliko ne posjedujete krovne nosače, najbolje ih je kupiti u kompletu s krovnom kutijom i tako si olakšati postupak postavljanja. Kada kupite sve što vam je potrebno slijedi postavljanje. 

U tom trenutku trebate razmisliti o tome gdje želite sa se vaša krovna kutija za auto otvara jer neki modeli imaju pristup s gornje strane, neki s lijeve ili desne strane, dok drugi pak imaju pristup s obje strane, ovisno o modelu koji izaberete. Također, vrlo je bitan i mehanizam zaključavanja koji bi trebao biti što bolji kako ne biste tijekom putovanja i napuštanja automobila morali brinuti o sigurnosti svojih stvari. Uz to, važan je i oblik koji bi trebao biti što aerodinamičniji kako biste uštedjeli na gorivu.

Ispravno postavljanje krovnog dodatka za auto

Proces postavljanja krovne kutije na krov automobila je vrlo jednostavan, a evo i kako on izgleda te kojih se pravila morate držati:

 1. namjestite krovne nosače (ukoliko ih već ne posjedujete na automobilu)
 2. namjestite krovnu kutiju (slijedite dobivene upute proizvođača)
 3. nemojte je pretrpati stvarima (pridržavajte se propisane maksimalne kilaže koju je naveo proizvođač)
 4. dobro je zatvorite
 5. pazite prilikom prolaska kroz područja na kojima postoje prepreke s gornje strane (podvožnjaci, tuneli i slično)
 6. skinite je čim je ispraznite (ukoliko vozite s praznom krovnom kutijom, povećavate potrošnju goriva)
Automobilski krovni nosači
Automobilski krovni nosači su neophodan dio dodatne opreme

Krovni nosači

Automobilski krovni nosači su neophodan dio dodatne opreme kada želite kupiti bilo što od dodatne opreme za auto poput:

 •  nosača za skije
 •  nosača za bicikle
 •  nosača za snowboard
 •  nosača za kajak 

S obzirom na velik izbor dodatne opreme, najbolje je kupiti univerzalne nosače za krov automobila kako biste imali što više mogućnosti na krovu svog automobila, za prenošenje što više različitih stvari. Iako imaju naziv univerzalni, nisu svi univerzalni krovni nosači isti pa tako ne možete kupiti bilo koji univerzalni model. Kada ih kupujete, morate imati na umu da oni trebaju odgovarati tipu krova vašeg automobila. Primjerice, automobilski krovni nosači se ne mogu postavljati na automobile koji imaju stakleni krov ili krov s uzorkom ili šarama. To je vrlo važno kako biste što lakše, čvršće i sigurnije mogli postaviti krovni nosač na krov svog automobila. 

Zbog toga što, kao što je već ranije spomenuto, postoji velik broj univerzalnih automobilskih nosača za krov, važno se prije kupnje dobro informirati o idealnim modelima za vaš automobil što možete učiniti kod trgovca, odnosno distributera ili pak na internetu (web trgovine, forumi, vodiči). Danas u trgovinama i na internetu postoje čak i upitnici koji vam mogu pomoći u odabiru pravog tipa krovnog nosača za svoj automobil. Ti upitnici se najčešće sastoje od pitanja poput marke vašeg vozila, godine proizvodnje vozila, oblika karoserije i krova i slično. 

Comments are closed.