Drugo srce automobila

Drugo srce automobila

Kada bi vas neko upitao što je to srce automobila, vjerojatno bi ste mu bez razmišljanja rekli „motor“. Zapravo odgovor i jeste točan kako mnogi smatraju da je motor, bez obzira na to kakav on bio, srce automobila, kako ga on i pokreće. Međutim nešto što bismo mogli nazvati drugim srcem automobila sigurno bi bio akumulator.akumulatorAkumulatori su naprave u kojima se električna energija pretvara u kemijsku, takva se i skladišti, a zatim se prilikom trošenja kemijska ponovo pretvara u električnu energiju. Kako se proces može ponavljati veliki broj puta akumulatori, srećom, nisu za jednokratnu uporabu, već ih možemo koristiti više puta.

Struja i amper časovi

Nešto što zbuni mnoge prilikom biranja i kupovine akumulatora su oznake na njemu vezane za struju. Na akumulatorima, osim standardne oznake od 24 V, koja se ne bi trebala mijenjati, nailazimo i na oznake kao što su A i Ah. A ovdje označava broj Ampera (jedinica za jačinu struje), koji nam govori kolika je startna struja akumulatora. Ove struje se obično kreću od 350 A pa na dalje. Ah je oznaka amper časova to jeste koliko ampera po času ovaj akumulator može da isporuči.
Ako vas jedinice, struje i amperi pretjerano i ne zanimaju najbolje bi bilo da se posavjetujete s vašim automehaničarom ili nekom neutralnom osobom prilikom kupovine akumulatora.

Kupovina akumulatora

Ako ipak želite da budete sam svoj majstor i da sami sebi izabere akumulator za vaše vozilo, logika je ovdje prilično jasna. Što skuplji – to bolji. Akumulatori su naprave na kojima se jednostavno ne smije previše štedjeti, kako se tu radi o jako velikim strujama, i nešto manjim naponima. Najbolje bi bilo da pogledate kataloge vašeg vozila i saznate kakav mu je bio fabrički akumulator i zatim kupite onaj istih ili približno istih oznaka.
Zlatni savjet prilikom kupovine akumulatora glasi „nikada kupovati polovno“. Mislim da je ovdje stvar prilično jasna, nikada ne znate koliko je polovni akumulator prešao kilometara, koliko je star i slično. Na kraju krajeva ni baterije za daljinski nećete ići i kupovati polovne, već naravno nove.

Najbolje marke

U današnje vrijeme postoje brojne marke i proizvođači koji se hvale kako proizvode najbolje akumulatore na tržištu. Ipak, ti akumulatori su često sumnjivog kvaliteta pa ćemo vam mi napraviti malu listu oko koje se trebate bazirati, kada je kupovina akumulatora u pitanju: Bosch, Fiamm, Slovenska Topla akumulatori, Magneti Marelli i Austrijski Moll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.