Katalizator kao pomoć u očuvanju okoliša

Katalizator kao pomoć u očuvanju okoliša

Automobili su sve snažniji i napredniji iz godine u godinu. Ono što smo do prije nekoliko godina smatrali znanstvenom fantastikom, danas je itekako moguće u automobilskom svijetu. No, to ima i negativan utjecaj na okoliš, odnosno na ispuštanje toksičnih plinova. Kako bi zaštitili okoliš, stvorene su određene norme koje točno propisuju koliko plinova automobili smiju ispuštati. 

U slučaju da se te norme ne zadovolje, automobili se ne smiju prodavati na tom tržištu. A kako bi ih proizvođači mogli zadovoljiti, u aute su počeli ugrađivati katalizatore kojima je to glavna funkcija.

Opća namjena katalizatora u autu

Danas se na cestama najčešće mogu pronaći automobili s dizelskim ili benzinskim motorom. Bez obzira o kojoj se vrsti radi, zajedničko im je to što posjeduju ispušni sustav. On  ima dvije funkcije:

 • Uklanja nečistoću koja nastaje pri sagorijevanju goriva
 • Neutralizira tu nečistoću kako bi u što čišćem obliku izlazila iz njega u okoliš

Glavni dio ispušnog sustava u automobilu je katalizator. On u počecima korištenja nije bio obvezni dio, no kada je 1993.g. uvedena norma Euro 1, postao je obavezan. Te norme su postajale sve strože pa su zbog toga se trebali i auto katalizatori prilagođavati i poboljšavati kako bi mogli udovoljiti tim normama.

Glavni dio ispušnog sustava u automobilu je katalizator.
Glavni dio ispušnog sustava u automobilu je katalizator. On u počecima korištenja nije bio obvezni dio, no kada je 1993.g. uvedena norma Euro 1, postao je obavezan.

Četiri elementa katalizatora

Svaki katalizator izrađen je od 4 elementa. To su:

 • Kućište
 • Prijenosnik
 • Srednji sloj
 • Katalitički aktivan sloj

Svaki od tih dijelova ima svoju funkciju te je zaslužan za opće dobro funkcioniranje ispušnog sustava. Također, automobilski katalizator se razlikuje ovisno o tipu motora. Tako kod dizelskih motora se koriste oksidacijski, a kod benzinskih motora trostruki katalizatori. I jedni i drugi imaju istu funkciju: smanjuju količine ugljičnog monoksida i HC ugljikovodika.

Čitajte i sljedeći članak: Navigacija za auto kao vaš vodič na putu

Razvojem svih tehnologija pa tako i automobilske industrije i automobilske opreme, razvila se i navigacija za auto koja je danas dio gotovo svakog novijeg automobila. 

Prepoznajte moguće probleme ispušnog sustava

Mnoge vozače zanima kako mogu sam prepoznati da možda imaju kvar ispušnog sustava. Postoji više znakova prema kojima biste to mogli i sami zaključiti:

 • Automobil povremeno gubi snagu
 • Primjećujete povećanu potrošnju goriva
 • Pali se „Check engine“ lampica na kontrolnoj ploči

Ako primijetite bilo što od ovih simptoma, najbolje je posjetiti automehaničara da on to još provjeri sa svojim alatima. Moguće je da je došlo do kvara katalizatora u autu, a možda je došlo i do kvara nekg drugog dijela ispušnog sustava, primjerice EGR ventila.

Automobilski katalizator se razlikuje ovisno o tipu motora.
Automobilski katalizator se razlikuje ovisno o tipu motora. Tako kod dizelskih motora se koriste oksidacijski, a kod benzinskih motora trostruki katalizatori.

Čemu služi EGR ventil u autu

EGR ventil u automobilu spada u nešto novije autodijelove te se počeo ugrađivati u automobile s dizelskim i benzinskim motorima u posljednjih nekoliko godina. Dolazi od engleskog naziva Exhaust Gas Recirculation, što je u prijevodu recirkulacija ispušnih plinova. 

Funkcionira tako da jedan dio ispušnih plinova koji dolaze iz motora opet preusmjerava natrag na cilindre u motoru. Time se smanjuje emisija dušikovih oksida. Osnovni uvjet za njegovo funkcioniranje je da motor bude dobro ugrijan i kada ispravno funkcionira, smanjuje emisiju štetnih plinova za oko 30 %. 

Problemi s EGR ventilom

S EGR ventilom u automobilu najviše problema imaju vozači automobila s dizelskim motorom. Kod takvih automobila, on se često može začepiti, zbog nakupljanja čađe. A razloga zašto se to događa ima više, a neki od njih su:

 • Previsoka razina ulja u motoru
 • Česte vožnje na kratkim relacijama pri kojima EGR ventil ne uspijeva završiti proces pročišćavanja
 • Neispravan turbopunjač
 • Začepljeni filtri itd.

Ako se EGR ventil u automobilu začepi, najbolje je posjetiti specijalizirane servise koji imaju posebne alate pomoću kojih mogu riješiti taj problem. Bitno je to napraviti što ranije kako ne bi došlo do još većih kvarova, odnosno do kvara motora.

Egr ventil i dizelski motor
S EGR ventilom u automobilu najviše problema imaju vozači automobila s dizelskim motorom.

Najvažniji dijelovi motora

U prethodnim poglavljima dotakli smo se i različitih vrsta motora te dijelova ispušnog sustava koji su povezani s njima. U ovom poglavlju ćemo opisati neke dijelove motora koji su također vrlo važni u cjelokupnom funkcioniranju automobila. Osnovni dio svakog motora naziva se blok te se na njega postavljaju svi ostali dijelovi. Kod benzinskih motora, vrlo važan dio je svjećica koja se nalazi iznad svakog cilindra i koja je zaslužna za stvaranje iskre koja pali smjesu benzina i zraka. 

Ventili su vrlo važni dijelovi motora te mogu biti usisni i ispušni. Kako bi se oni mogli normalno otvarati, potrebno je ispravno funkcioniranje još jednog dijela motora, a to je bregasto vratilo. Također, valja spomenuti i karter motora, koji služi kao spremnik ulja koje podmazuje motor. Ovo su samo neki od dijelova motora, a za ispravan i dugotrajan rad automobila, potrebno je da su svi oni potpuno funkcionalni.

Comments are closed.