Lanci za auto za sigurnost u zimskim uvjetima

Lanci za auto za sigurnost u zimskim uvjetima

Lanci za auto izumljeni su u Americi jos početkom 90tih. Njihova pojava zapravo je bila očekivani razvoj situacije s obzirom na ubrzani razvoj prometa, odnosno broj automobila na cestama. Iako su tada ceste bile jednostavne i prometnice nisu ni približno izgledale kao naše današnje, i tada se pojavila potreba za povećanom sigurnošću. A pogotovo prilikom loših uvjeta na cestama, kao što su kiša, snijeg i slično.

Zimski uvjeti na cestama oduvijek su uzrokovali najviše prometnih nezgoda te je upravo zbog takvih uvjeta i u svrhu podizanja sigurnosti prometa na višu razinu došlo do ideje stvaranja lanaca za auto.

Zakon je jasan

Sljedeći korak zasigurno je bilo uvođenje zakonske obveze kako bi se cestovna sigurnost regulirala te kako bi se potaknulo sve vozače na korištenje lanaca za auto prilikom zimskim uvjeta na cestama. Zapravo bilo koji vozač kojemu je stalo do vlastite sigurnosti i sigurnosti vlastitog automobila, dragovoljno bi kupio lance za auto i koristio ih u zimskim uvjetima na cesti kada je vidljivost smanjena, a put kočenja produžen. Isto kao što recimo rade tipski gumi tepisi za auto, koji su prepreka prljavštini nego i zaštita za pod automobila.

Međutim, lanci za auto predstavljaju i materijalno ulaganje na koje nisu svi vozači spremni. Stoga se uveo i zakon koji regulira ponašanje vozača te je od 15.studenog do 15. travnja po zakonu obavezno da su lanci za auto u prtljažniku te se oni moraju montirati na gume kada je to potrebno. Na taj način, ako se naglo promijeni vrijeme, napada snijeg, vozači mogu ostati u prometu bez da smanjuju sigurnost na cesti.

Kupnja lanaca za auto

Kada se kupuju lanci za auto, važno je voditi računa o nekoliko sitnica. Te sitnice se uglavnom odnose na dimenzije guma našeg automobila. To je važno jer ukoliko se kupe lanci za auto pogrešnih dimenzija, odnosno neki koji ne odgovaraju vašim gumama, vi ih nećete moći pravilno postaviti na gume te nećete imati nikakvu sigurnost prilikom vožnje u zimskim uvjetima na cesti. Zbog toga će vam kupljeni lanci za auto biti potpuno beskorisni.

Ono na što morate obratiti pažnju prilikom kupnje njihova je širina u milimetrima, postotak visine naspram širine i promjer naplatka u inčima. Ti podaci jasno su naznačeni na svakoj auto gumi te je bitno kupiti lance za auto koji odgovaraju tim mjerama.

Pročitajte i članak sa naslovom “Cerada za auto odlična je zaštita na parkingu“. Cerada za automobile nudi zaštitu od tuče, prljavštine, topline i drugih nepogoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.