Motorna ulja osiguravaju nesmetani rad dijelova motora

Motorna ulja osiguravaju nesmetani rad dijelova motora

Motorna ulja osiguravaju nesmetani rad metalnih dijelova motora. Prilikom vožnje ti dijelovi se pomiču i stvara se trenje. Ukoliko ne bi bili podmazani, zbog trenja bi se jako brzo trošili i došlo bi do kvara motora. Stoga je bitno redovito provjeravati stanje ulja u automobilu i mijenjati ga.

Kako provjeriti razinu ulja i kada ga mijenjati?

Razinu ulja lako je provjeriti. Ispod haube potrebno je potražiti spremnik s uljem. U njemu se nalazi kontrolna šipka koju je potrebno izvuči i obrisati. Nakon toga se vrati u spremnik i ponovo izvadi. Tada se na šipki može vidjeti razina ulja. Ako je razina između min i max oznake, onda je količina zadovoljavajuća. Preporuča se ulje promijeniti ili svake godine ili nakon pređenih otprilike 10 000 km, ovisno što prije nastupi. Prilikom promjene ulja dobro je promijeniti i filter ulja.

Vrste motornih ulja

Postoje tri vrsta ulja, a to su mineralna, sintetička i polusintetička. Mineralna ulja mogu se koristiti u starijim automobilima jer njihov sastav više ne zadovoljava potrebe automobila novije generacije. Nastaju kao produkt destilacije ugljena, nafte i drveta. Sintetička ulja spadaju u umjetno napravljena ulja i sastoje se od baznih ulja i aditiva. Kombinacijom 70% takvih ulja i 30% mineralnih ulja dobivaju se polusintetička ulja. Takva ulja su efikasnija od mineralnih, a u isto vrijeme su jeftinija od sintetičkih.

Multigradna ulja

Ovo je najnovija generacija ulja koja zadovoljavaju sve standarde u auto industriji. Označava ulja koja se mogu koristiti u svim vremenskim uvjetima, bilo da se radi o visokim ili niskim temperaturama. Dva broja koja se nalazi na pakiranjima ovih ulja označavaju viskoznost ulja na visokim i niskim temperaturama. Viskoznost zapravo predstavlja protočnost ulja kroz motor. To znači da ulje neće dobro cirkulirati unutar motora kad je on hladan u slučaju prevelike gustoće ulja. A isto tako, u slučaju preniske gustoće, neće dobro cirkulirati kada je motor vruć. Oznaka W na pakiranju označava da je ulje namijenjeno i za korištenje pri niskim temperaturama zimi.
Ako niste sigurni koje ulje kupiti, najbolje je provjeriti knjižicu vašeg vozila i odlučiti se za ono ulje koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. Tamo ćete naći točne oznake koje potražite na pakiranju. Ukoliko proizvođač nije naveo čije ulje kupiti, odlučite li se za Shell, Castrol, Total ili neko slično poznato ime, sigurno nećete pogriješiti.

Zupčasti remen Silux je, vjerovatno, dio motora prema kojem ljudi kada ga spomenete, imaju određeno strahopoštovanje. Zbog čega je to tako? Čitajte više …

Leave a Reply

Your email address will not be published.