Navigacija za auto kao vaš vodič na putu

Navigacija za auto kao vaš vodič na putu

Ne tako davno suputnici svih vozača na putu bile papirnate auto karte kojima su se služili kako bi se snalazili u prostoru, međutim danas tu pomoć imamo doslovno na dlanu. Razvojem svih tehnologija pa tako i automobilske industrije i automobilske opreme, razvila se i navigacija za auto koja je danas dio gotovo svakog novijeg automobila. 

To je maleni uređaj u koji vozač unese željenu adresu, a on mu na svom zaslonu pokaže najbržu i najbolju rutu kojom treba ići kako bi stigao do svog odredišta čime uvelike vozaču olakšava snalaženje u često nepoznatom prostoru.

Razvojem svih tehnologija pa tako i automobilske industrije i automobilske opreme, razvila se i navigacija za auto koja je danas dio gotovo svakog novijeg automobila. 

Sigurnija vožnja automobilom

Osim što je integrirana i mobilna navigacija za auto puno sofisticiranija od klasičnih papirnatih auto karata, ona je uvelike i sigurniji izbor. Isto se može reći i za kamere za auto. Znamo li da su u prošlosti vozači tijekom vožnje morali pratiti rutu ucrtanu na karti ili pak stajati sa strane kako bi provjerili gdje se nalaze, današnje navigacije za auto puno su bolje i sigurnije. 

Njihova sigurnost krije se u tome što su postavljene u vidnom polju vozača koji sada tijekom provjeravanja rute ne mora skretati pogled s ceste, a nerijetko imaju i glasovne naredbe. Osim toga, današnji modeli upozoravaju vozače na trenutno stanje u prometu na dionici kojom se kreću kao i na razna upozorenja koja im mogu koristiti. Primjerice, upozorenja o visini nadvožnjaka, postojanju pruge i slično.

Mobilne navigacije za auto

Na samim počecima stvaranja navigacije za auto ona se kupovala kao poseban dio i bila je mobilna, mogli ste je staviti u auto u trenucima kada vam treba te je izvaditi onda kada je ne koristite. Ovaj model najčešće se držao na pomoćnom stalku koji se uz pomoć vakuuma ili lijepljenja stavljao na vjetrobransko staklo ili neku od površina u automobilu kako bi olakšao pregled uputa vozaču. 

Osim što je integrirana i mobilna navigacija za auto puno sofisticiranija od klasičnih papirnatih auto karata, ona je uvelike i sigurniji izbor.

Danas je ovaj model sve rjeđi te ga posjeduju samo oni vlasnici automobila koji ne posjeduju integriranu navigaciju za auto ili oni koji se lakše koriste njome nego mobilnim telefonom. Takvi modeli često su se morali puniti nakon korištenja te se skidanje karata potrebnih za putovanje plaćalo.

Dio dodatne automobilske opreme

Integrirane navigacije za auto i dalje se smatraju dijelom dodatne automobilske opreme, kao i auto kamere pa ćete za njeno posjedovanje u svom automobilu morati dodatno i platiti. One koje se danas nude kao dio dodatne opreme ugrađene su automobil i u sebi imaju velik broj karata kojima se možete koristiti, dok za dodatne također morate platiti. 

Ovakvi uređaji danas su vrlo sofisticirani i prilagođeni vozačima pa velik broj njih danas ima i zaslon osjetljiv na dodir, što vozačima dodatno olakšava njihovo korištenje i rukovanje.

Ukoliko posjedujete stariji automobil koji nema integriranu auto navigaciju, a ista vam je potrebna pri čemu ne želite ulagati novac u kupnju one mobilne, ona koja se koristi kao aplikacija na mobilnom uređaju odlično je rješenje za vas. Naime, većina ljudi danas posjeduje pametne telefone koji su opremljeni kartama uz pomoć kojih se možete snalaziti u prostoru. 

Kada je riječ o kamerama za auto koje se postavljaju na prednji dio automobila, one služe isključivo za praćenje prometa i stanja na cestama.

Baš kao i klasična, navigacija za auto na mobilnom telefonu daje točne upute najbrže i najbolje rute kojom trebate ići, uz mogućnost glasovnih naredbi. Za razliku od ostalih modela, ova vrsta je najčešće besplatna i prisutna na većini mobilnih telefona zbog čega nemate dodatna ulaganja. Ukoliko nemate suvozača, za korištenje ove vrste automobilske navigacije trebat će vam držač za mobilni telefon kako biste neometano mogli voziti i pratiti upute. Stoga jedino ulaganje predstavlja ulaganje u držač za telefon koji se danas može kupiti na brojnim lokacijama.

Kamera za auto za još veću sigurnost

Kada je riječ o dodatnoj opremi za automobil, u istu pripada i kamera za auto. Ovi uređaji služe lakšem snalaženju vozača prilikom vožnje ili parkiranja automobila. Neki noviji automobili posjeduju integrirane auto kamere, dok ih oni nešto stariji nemaju te ih je potrebno kupiti i postaviti. 

Većina auto kamera koje se postavljaju na stražnji dio automobila i koje služe za pomoć pri parkiranju imaju i senzore koji svijetle u nekoliko boja kako bi i dodatno vizualno i glasovno alarmirali vozača da se nalazi blizu nekog predmeta. Kada je riječ o kamerama za auto koje se postavljaju na prednji dio automobila, one služe isključivo za praćenje prometa i stanja na cestama.

Comments are closed.