Ne štedite na motorističkim kacigama

Ne štedite na motorističkim kacigama

U posljednjih nekoliko godina bavljenje motociklizmom postalo je vrlo popularno, no s obzirom na to da je motociklizam vrlo opasan sport kod kojeg ozljede najčešće imaju kobne posljedice, vrlo je važno zaštititi se na adekvatan način. Zato je posjet trgovinama moto opremom obvezan korak koji moraju obaviti svi motociklisti kako bi se mogli uputiti na svoj put. 

Primarnu zaštitu svakog motociklista čini kvalitetna i dobra moto oprema koja se bira s obzirom na zahtjeve vožnje, ali i s obzirom na razinu sigurnosti koju želite imati. Jedan od glavnih dijelova moto opreme je svakako motoristička kaciga.

Težak, ali važan izbor svakog motociklista

S obzirom na sve veću popularnost motociklizma i motorističke kacige su postale sve traženiji proizvod pa se njihov asortiman i broj modela uvelike proširio. Kako biste u tako velikom asortimanu pronašli onu idealnu za sebe obratite pozornost na iduće parametre koji su vrlo važni u izboru kao što su:

  • Stil vaše vožnje
  • Vrsta motocikla koji vozite
  • Vaše osobne želje, navike i potrebe 

Osnovnih pet kategorija među kojima možete birati su: zatvorene (integrirane), otvorene (jet modeli), poluotvorene, modularne i kros kacige za motor.

zatvorene kacige za motor
Posjet trgovinama moto opremom obvezan je korak koji moraju obaviti svi motociklisti.

Maksimalna zaštita i udobnost pri vožnji motocikla

Jedan od najčešćih izbora svih motorista su zatvorene kacige za motor, a razlog tome je to što one zbog svog specifičnog oblika prekrivaju cijelo lice ili barem većinu lica. U tom smislu one najbolje štite motociklista u slučajevima pada kada je cijela glava ili njezin veći dio zaštićen. 

Osim toga, one isto tako najbolje štite od nepovoljnih vremenskih uvjeta, štite od negativnih utjecaja buke prilikom vožnje te daju bolju aerodinamičnost tijekom vožnje što uvelike utječe na to da vožnja bude sigurnija, ugodnija i udobnija.

Učestao izbor moto kacige

Kada je riječ o motorističkim kacigama koje najčešće možemo vidjeti na glavama motociklista u gradu i manjim sredinama gdje se motocikli koriste samo kao sredstvo prijevoza od jednog mjesta do drugog, a ne nužno kao dio sporta, tada govorimo o modelima otvorenog tipa kao što su jet kacige za motor

Ove vrste tako najčešće možemo vidjeti na vozačima mopeda i skutera koji ne mogu ostvariti tako velike brzine, no ni u tim slučajevima ova vrsta nije najbolji izbor jer nedovoljno štite glavu vozača. Naime, čak i na tako malim motociklima uvijek može doći do padova i nesreća pa su svakako bolji izbor modeli zatvorenog tipa. Mnogi ih ipak vole kupovati jer mogu pronaći i atraktivne retro kacige za motor.

Zaštita motociklista na više razina

Osim što motorističke kacige svojim oblikom i izgledom štite glavu motociklista, one posebnim materijalima od kojih su napravljene štite vozača. Tato je važan materijal od kojeg će vaša odabrana moto kaciga biti napravljena. Najzastupljeniji materijali od kojih se danas izrađuju su kompozit, stakloplastika i karbonska vlakna. 

Unutrašnjost kacige za motor najčešće je napravljena od poliesterskih materijala koji jako dobro amortiziraju udarce te dobro prianjaju uz glavu. Za dodatnu sigurnost i udobnost motociklisti nerijetko korist i dodatne umetke poput onih od pamuka ili drugih prirodnih materijala.

Jet kacige za motor su idealne za gradsku vožnju

Najpopularniji i najčešće birani model kod vozača manjih, gradskih motocikala su jet kacige za motor. To su otvoreni modeli koji ne štite bradu, a najčešće su napravljeni od polikarbonata ili kompozitnih vlakana. Iako ne pripadaju najsigurnijim modelima, jet kacige za motor imaju brojne prednosti poput:

  • Odlične ventilacije
  • Manje težine
  • Pružanja boljeg vidnog polja
  • Bolje i lakše komunikacije s putnicima i drugim sudionicima u prometu

Ono što se navodi kao najveća mana je njihova snižena razina zaštite motociklista te nemogućnost zaštite od naleta vjetra i insekata kod modela koji nemaju vizir. U tom smislu jet kacige za motor trebaju birati oni koji njeguju sporiju, gradsku vožnju na nešto slabijim motociklima te oni koji teže praktičnosti u vožnji. 

jet kacige za motor
Unutrašnjost kacige za motor najčešće je napravljena od poliesterskih materijala.

S obzirom da su jet moto kacige vrlo popularne na tržištu, postoji velik broj njihovih modela između kojih možete birati, a sve njih možete pronaći u fizičkim trgovinama s moto opremom ili pak na web shopovima poznatih proizvođača moto opreme. Ukoliko tek počinjete s vožnjom motocikla i niste sigurni je li to pravi izbor za vas, svakako se za pomoć obratite djelatnicima u trgovinama ili korisničkoj podršci na web shopu koji će vam pomoći pri odabiru najbolje moto opreme koja je prikladna za vas.

Motociklizam kao sport i aktivnost vrlo je opasan i nužno je da svaki motociklist posjeduje motorističku odjeću koja će mu pružiti sigurnost i udobnost tijekom vožnje. Osim zaštite zdravlja motociklista, motoristička odjeća ujedno služi kako bi osigurala udobnost i ugodnost tijekom dugih vožnji motociklom. Čitaj više … Važnost motorističke odjeće.

Comments are closed.