Održavanje DPF filtera za bolji rad motora

Održavanje DPF filtera za bolji rad motora

Danas se na tržištu već može pronaći i velik broj potpuno električnih automobila, no najviše je još uvijek onih s dizelskim i benzinskim motorima. Kada je riječ o onečišćavanju okoliša, oni s dizelskim motorima su veći zagađivači pa se kod njih moraju koristiti i neki posebni autodijelovi kako bi takvi automobili prošli eko test. Naime, postoje brojne norme koje moraju biti zadovoljene kako bi se auto s dizelskim motorom mogao prodavati na određenom tržištu.

Zbog svega toga, proizvođači u današnje automobile s dizelskim motorom ugrađuju DPF filtere koji predstavljaju učinkovitu pomoć pri smanjenju izbacivanja štetnih plinova iz ispušnog sustava.

Ukratko o DPF filteru

DPF filter u autu se još može nazvati i filterom krutih čestica. Kratica je to engleskog Diesel Particulate Filter. Riječ je o vrlo složenom dijelu ispušnog sustava, a ujedno i vrlo skupom. Zato je svakako dobro se upoznati s njegovim radom kako biste vozili automobil na optimalan način i kako ne bi došlo do njegovog kvara. Na njemu se tijekom vremena nakuplja čađa, koja se pak sastoji od:

 • Ugljena
 • Ugljikovodika
 • Oksida sumpora
 • Sulfata
 • Metala
 • Vode

Sve to ako izlazi iz ispušnog sustava automobila nikako nije dobro za okoliš, pa upravo automobilski DPF filter se brine da se ipak do neke mjere pročisti.

DPF filter u autu
DPF filter u autu se još može nazvati i filterom krutih čestica. Kratica je to engleskog Diesel Particulate Filter.

Struktura i smještaj u ispušnom sustavu auta

DPF filter u autu je zapravo dio ispušnog sustava. Smješten je u okruglom ili plosnatom dijelu te je po svom izgledu najsličniji katalizatoru. Njime upravlja ECU računalo koje ujedno prikuplja informacije koje dobiva iz senzora tlaka koji se nalaze smješteni iza i ispred DPF filtera.

Unutar DPF filtera nalazi se poseban keramički uložak, a unutar kojeg se nalazi cjevasta struktura smještena paralelno. Sve je ispunjeno brojnim kanalićima koji su začepljeni. Kada plinovi prolaze tim kanalićima, u njima se zadržavaju krute čestice zbog toga što se između kanalića nalaze stijenke s poroznim mikrokanalićima.

Motor mora biti ispravan

Kako bi DPF filter u autu ispravno radio, vrlo je bitno da motor radi potpuno ispravno jer samo tako će doći do optimalnog sagorijevanja štetnih tvari. Isto tako, nije potrebno njegovo posebno održavanje, primjerice da u njega nešto posebno ulijevate. No, postoje neke stvari koje možete raditi kako biste mu produljili vijek trajanja i kako ne bi došlo do njegovog začepljenja. Evo što sami možete poduzeti:

 • Redovito mijenjajte motorno ulje i koristite samo ono koje vam je preporučio proizvođač
 • Pokušajte što manje voziti u tzv. „kreni-stani“ načinu vožnje, kada svako malo morate zaustavljati vozilo i kretati
 • Povremeno malo „ispušite“ motor tako što ćete dati gas i ostaviti ga da radi pri nešto višim okretajima

Sve su to sitnice koje možete sami raditi, ali koje će dugoročno dovesti do njegovog duljeg vijeka trajanja, bez potrebe za čišćenjem ili zamjenom. A u slučaju da vam je potrebna zamjena, danas se mogu pronaći autodijelovi online i tako zasigurno možete pronaći puno pristupačniju cijenu.

DPF filter
Kako bi DPF filter u autu ispravno radio, vrlo je bitno da motor radi potpuno ispravno jer samo tako će doći do optimalnog sagorijevanja štetnih tvari. Isto

Čišćenje DPF filtera

Postoje određeni slučajevi kada će doći do začepljenja DPF filtera u automobilu, a to možete prepoznati po:

 • Smanjenim performansama auta, npr. padom snage ili nešto slabijim ubrzanjem
 • Upaljenoj lampici na kontrolnoj ploči

U tom slučaju, možete isprobati njegovu aktivnu regeneraciju za što je potrebno voziti nešto duže pri višim okretajima u nižoj brzini. U većini slučajeva to bi trebalo pomoći, lampica bi se trebala ugasiti i možete dalje normalno nastaviti voziti. 

Kupite autodjelove online
Iako danas postoji veliki broj fizičkih trgovinama, danas se mogu kupiti autodijelovi online.

Kada do toga ipak ne dođe, možete se obratiti nekom servisu koji se za čišćenje DPF filtera služi posebnih aparatima. To ponekad može potrajati više sati, ali svakako je bolja opcija nego da morate potpuno mijenjati cijeli taj dio ispušnog sustava.

Veliki zbor autodijelova online

Iako danas postoji veliki broj fizičkih trgovinama, danas se mogu kupiti autodijelovi online. Ovakva kupnja ima brojne prednosti i stoga ne čudi kako se sve više vozača odlučuje za tu opciju. Prije svega, možete puno brže pronaći željene autodijelove jer je dovoljno odabrati model i godište auta te će vam biti predloženi samo oni koji su kompatibilni.

Autodijelovi online su također često i jeftiniji od onih u fizičkim trgovinama jer se često nude na raznim popustima, akcijama i slično. Sve što je potrebno da kupite neki dio za auto online je da ga odaberete, platite i pričekate nekoliko dana da vam stigne na kućnu adresu te ga sami ugradite u svoj auto ili odnesete automehaničaru.

Comments are closed.