Pobrinite se da imate ispravan rashladni sustav automobila

Pobrinite se da imate ispravan rashladni sustav automobila

Od brojnih dijelova od kojih su automobili danas sastavljeni, vrlo važan je i rashladni sustav automobila. On se sastoji od više različitih komponenti, a podjednako je važan za pravilno funkcioniranje cijelog automobila. On osigurava da svi potrebni dijelovi auta dobivaju toliko potrebno hlađenje kako ne bi došlo do njihovog kvara zbog pregrijanosti.

Od brojnih dijelova od kojih su automobili danas sastavljeni, vrlo važan je i rashladni sustav automobila.

Zbog toga je potrebno puno pažnje obratiti na taj cjelokupni sustav u automobilu jer kvar nekih njegovih komponenti može dovesti do kvara drugih komponenti u autu.

Različiti dijelovi rashladnog sustava automobila

Rashladni sustavi automobila sastoje se od više dijelova, od kojih se mogu izdvojiti:

 • Razne vrste hladnjaka (vode, klime, ulja, itd.)
 • Termostati 
 • Ventilatori
 • Ekspanzione posude
 • Kompresori klime itd.

Neki od tih dijelova služe za rashlađivanje motora i njegovih dijelova jer je vrlo bitno da se motor učinkovito i brzo hladi, inače može doći do njegovog pregrijavanja. A to za posljedicu može imati veliki kvar koji će biti vrlo skup za popravak.

Auto dijelovi kao što su kompresori klime ili hladnjaci klime su posebno zaslužni za ispravno funkcioniranje klima uređaja u automobilu. Pa ako primijetite da vam klima ne radi baš najbolje, vrlo lako je moguće da je problem upravo u jednom od tih auto dijelova.

Korištenje rashladne tekućine u automobilu

Za održavanje rashladnih sustava automobila vrlo bitno je da uvijek imate dovoljno rashladne tekućine. Ona cijelo vrijeme kruži rashladnim sustavom i na taj način pomaže u održavanju optimalne temperature motora. Također, ona smanjuje mehaničko trošenje mehaničkih dijelova motora. Ako u rashladnom sustavu motora ima premalo rashladne tekućine, može doći do kvara motora, zato svakako trebate provjeravati njezinu razinu.

Rashladni sustav se sastoji od više različitih komponenti, a podjednako je važan za pravilno funkcioniranje cijelog automobila.

U trgovinama s auto dijelovima možete kupiti rashladnu tekućinu u 3 oblika:

 • Kao gotov proizvod
 • U obliku koncentrata
 • U obliku destilirane ili demineralizirane vode

Najbolje je provjeriti preporuku proizvođača vašeg modela automobila o tome koju vrstu on preporučuje da se koristi. Korištenjem preporučene rashladne tekućine osigurat ćete optimalan rad rashladnog sustava.

Hladnjak motora auta

Za odvođenje topline s gore spomenute rashladne tekućine koristi se hladnjak motora, a to radi pomoću strujanja zraka. Hladnjak motora auta se sastoji od 4 dijela:

 • Ulazni spremnik
 • Izlazni spremnik
 • Cijevi
 • Lamele

U ulazni spremnik dolazi zagrijana rashladna tekućina iz motora te dalje struji kroz cijevi. Oko tih cijeve nalaze se lamele. One su pričvršćene za cijevi kojima prolazi rashladna tekućina te im se povećava površina. Na samom dnu hladnjaka motora se nalazi izlazni spremnik u koji dolazi rashlađena rashladna tekućina te se šalje dalje prema svim potrebnim dijelovima.

Bez obzira koliko star ili nov automobil posjedujete, kad tad ćete morati kupiti neke dijelove za njega, bilo da je riječ o nekom kvaru ili jednostavno želite zamijeniti neke stare s novima.

Ostali hladnjaci u rashladnom sustavu auta

Kao što je navedeno ranije, rashladni sustav auta sadrži više različitih vrsta hladnjaka, od kojih je svaki zadužen za određeni dio. Neke novije verzije automobila su toliko napredne i imaju toliko jake motore da im je potrebno jako puno hladnjaka da bi hlađenje bilo učinkovito. Tako je poznato da supersportski automobil Bugatti Veyron ima ukupno čak 10 hladnjaka.

Jedan od važnih auto dijelova će mnogim vozačima biti i hladnjak klime jer on itekako utječe na udobnost prilikom vožnje. Njegov kvar će dovesti do vrlo slabog rada klime u autu, što ćete vrlo brzo primijetiti pri vožnji ljeti. On je smješten iza kompresora i kroz njega tijekom rada struji zrak koji se hladi i dalje služi za rashlađivanje unutrašnjosti automobila.

Tržište auto dijelova je sve naprednije

Bez obzira koliko star ili nov automobil posjedujete, kad tad ćete morati kupiti neke dijelove za njega, bilo da je riječ o nekom kvaru ili jednostavno želite zamijeniti neke stare s novima. Auto dijelovi se danas mogu kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama, a tamo najćešće možete pronaći dvije vrste:

 • Originalni
 • Rezervni

Originalni auto dijelovi su oni koje proizvodi tvrtka koja je proizvela vaš automobil te su istovjetni onima koji su već ugrađeni u vaš auto. Tražite li najbolje rješenje za popravak, bolje od ovoga nećete naći. No, zbog toga morate očekivati i nešto višu cijenu.

S druge pak strane, mnogi vozači se radije odlučuju za rezervne auto dijelove. Oni su cijenom puno prihvatljiviji, a kvalitetom često ne zaostaju puno za onim originalnim. Danas je tržište auto dijelovima itekako napredovalo pa su se pojavile tvrtke koje su se bazirale isključivo na proizvodnju rezervnih auto dijelova za samo jednog proizvođača ili za njih nekoliko. Riječ je o iznimno kvalitetenim dijelovima za auto pa ćete i njihovom kupnjom biti i više nego zadovoljni.

Comments are closed.