Saznajte više o automobilskom kvačilu

Saznajte više o automobilskom kvačilu

Razmislite li na trenutak u dijelovima auta koji su važni za njegov rad, malo tko će se odmah na prvu sjetiti na kvačila za auto. Ipak, to je jedan od ključnih dijelova svakog vozila, jer ako dođe do njegovog kvara, nećete daleko stići. Kad ne bi postojalo automobilsko kvačilo, vozila ne bi mogla mijenjati brzine i upravljati snagom motora na učinkovit način. 

Tijekom godina su se dodatno razvijala kako bi bila što učinkovitija te se danas mogu pronaći razne vrste koje se ugrađuju u različite modele auta.

Razvoj kvačila za auto kroz automobilsku povijest

Kvačila za auto se razvijaju dugi niz godina, odnosno tijekom cijelog razvoja automobilske industrije. Nekadašnje prve verzije automobila koristile su jednostavna mehanička automobilska kvačila koja su zahtijevala i dosta fizičke snage za njihovo pritiskanje. 

Kvačila za auto
Kvačila za auto su mehanička i hidraulička

Danas, moderno automobilsko kvačilo je sofisticiranije i koristi naprednu tehnologiju kako bi se smanjila potrošnja goriva i poboljšala učinkovitost u vožnji.

Dvije glavne vrste automobilskih kvačila

Postoji nekoliko različitih vrsta automobilskih kvačila koja se koriste u automobilima, ali dva su se najviše istaknula tijekom vremena:

  •  Mehanička
  •  Hidraulička 

Mehanička kvačila zahtijevaju nešto jače fizičko pritiskanje nogom vozača, dok su hidraulička poboljšala tu dinamiku koristeći hidraulički tlak za prijenos sile. Zbog toga se hidraulička puno lakše pritišću i puno je lakše upravljati vozilom. Zbog tog razloga se i danas najviše koriste u modernim automobilima.

Tehnološki napredak u automobilskoj industriji

Suvremena tehnologija neprestano mijenja način na koji dijelovi u automobilu funkcioniraju. Tako primjerice elektrifikacija i autonomna vozila donose nove izazove i prilike za razvoj rezervnih dijelova za auto. Električna vozila koriste jednostavnija automobiska kvačila zbog svojih jednostavnih transmisija, dok autonomna vozila mogu iskoristiti napredne sustave koji reagiraju na prometne uvjete i prometnu situaciju.

Kvačila za auto
Zamjena neispravnog sklopa kvačila omogućuje besprijekoran prijenos snage u vašem automobilu

Sve to čini novije automobile sve naprednijim te pružaju vozačima puno ugodnije iskustvo vožnje, posebno kada je riječ o dužim putovanjima ili kad zapnu u prometnoj gužvi, kada moraju često pritiskati kvačilo.

Kvarovi na automobilu

Automobili su podložni kvarovima, bez obzira je li riječ o novijim ili starijim modelima. Kvačilo za auto također nije izuzetak te se također može dogoditi i njegov kvar. Taj kvar se nerijetko očituje u tome da će vam ono propasti kada ga pritisnete i neće se vratiti u prvotni položaj. U većini slučajeva se taj kvar može popraviti kod automehaničara, a ponekad će vam ipak biti potrebna i njegova zamjena. 

Kvarovi i popravke! Nove izmjene na Pasatu!

Srećom, rezervni dijelovi za auto su danas lako dostupni u brojnim specijaliziranim trgovinama. Tako da ćete ako bude potrebno i danas vrlo jednostavno pronaći odgovarajuće automobilsko kvačilo koje trebate zamijeniti na svom vozilu.

Duži vijek trajanja dijelova za auto

Kvačilo za auto je u samim počecima automobilske industrije imalo dosta kraći vijek trajanja nego danas zbog materijala koji su se tada koristili. Tako su oni tada trajali u prosjeku oko 100.000 kilometera. Danas je taj broj dosta povećan, što zbog boljih materijala koji se koriste, što zbog napretka u tehnologiji u cjelokupnoj automobilskoj industriji što se odrazilo i na taj dio.

Naravno, određeni dio vezan uz vijek trajanja ovisi i o održavanju auta kao i o stilu vaše vožnje. Ako ćete automobil redovito održavati kod automehaničara, sigurno je da će vam određeni autodijelovi duže trajati. Isto tako, s mirnijim stilom vožnje, bez naglih kretanja i stajanja što uzrokuje često pritiskanje automobilskog kvačila, možete očekivati i da će ono duže trajati.

Jednostavno do rezervnih dijelova za auto online

Tržište autodijelovima je vrlo razvijeno. Stoga ne čudi kako se danas rezervni dijelovi za auto mogu kupiti u puno različitih trgovina. Dostupne su brojne fizičke trgovine s autodijelovima, ali sve više vozača se odlučuje na kupnju putem interneta. Naime, rezervni dijelovi za auto mogu se kupiti i u brojnim web trgovinama, a takva kupnja ima brojne prednosti:

  • Veći asortiman
  • Niže cijene
  • Brža pretraga i prolanalak onoga što vam je potrebno
  • Dostava na kućnu adresu

Najbolji dio kupnje rezervnih dijelova za auto je jednostavna pretraga. Naime, većina takvih trgovina ima mogućnost da odaberete detalje svog vozila te će vam se nakon toga prikazati samo oni koji su s njime kompatibilni. Time ćete uštedjeti puno vremena na pretragu i pronalazak baš onog rezervnog dijela za auto koji vam je potreban.

Kada se sve tome dodaju i niže cijene i veći asortiman, ne treba čuditi zašto sve više vozača rezervne dijelove za auto kupuje baš putem interneta.

Comments are closed.