Sigurnije kočenje uz zimske gume na autu

Sigurnije kočenje uz zimske gume na autu

Svi vozači zasigurno se žele osjećati što sigurnije tijekom vožnje. Kako bi ta sigurnost bila na što višoj razini, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Prije svega, vrlo je važno da je automobil potpuno tehnički ispravan, odnosno da nema nikakvih kvarova. Također, vrlo je važno da su kočnice potpuno ispravne kako biste na vrijeme mogli zaustaviti vozilo.

No, uz kočnice se još vežu i gume koje također moraju biti odlične kvalitete. Kada je riječ o vožnji po zimi, tada su zimske gume gotovo neophodne ako se želite osjećati sigurnije u vožnji. Iako je riječ o nešto višem trošku, uvijek možete potražiti neku akciju zimskih guma i tako uštedjeti.

Ljetne i zimske gume

Želite li biti najsigurniji, tada je najbolje da imate dva seta guma, odnosno ljetne i zimske gume za auto. Obje vrste prilagođene su određenim uvjetima na cesti i najbolje su upravo za takvo vrijeme. Ljetne gume će tako biti najbolje u vrijeme kada vladaju visoke temperature i kada je asfalt redovito vrlo vruć. Izrađene su od takve legure plastike koja će im omogućiti dugotrajnost pri takvim uvjetima, ali i puno bolje performanse kočenja.

Najbolje zimske gume za auto.

Automobilske zimske gume su prventstveno namijenjene za vožnju u zimskim uvjetima, a to podrazumijeva puno kiše, snijega, lega i ostalih nepovoljnih vremenskih uvjeta. One se u takvim uvjetima bolje snalaze zbog drugačijeg profila od kojeg su napravljene pa će kočenje na cestama prekrivenim snijegom i ledom ipak biti puno učinkovitije. Ipak, ne očekujte čuda, već prilagodite vožnju uvjetima na cesti.

Kupnja prema dimenzijama kotača

Zimske gume za auto se kupuju prema dimenzijama kotača. Taj podatak možete pronaći u knjižici svog vozila, a ako na njemu već imate neke druge gume, tada možete pogledati koji podaci vam pišu s vanjske strane. Radi se o 3 podatka:

  • Širina gume u milimetrima
  • Visina gume (postotak od širine)
  • Promjer (u inčima)

No, prilikom kupnje, ne morate puno razmišljati o tome hoćete li znati kupiti ispravan model. Kupujete li ih online, redovito se može pronaći akcija zimskih guma, ali na taj način je kupnja vrlo jednostavna. Naime, morat ćete samo prepisati ta 3 podatka koja ćete pronaći na drugim gumama ili u knjižici vozila i prikazat će vam se samo oni modeli koji zadovoljavaju te kriterije. Preporuča se da taj dodatni set postavite odmah na čelične felge jer će tako kasnije njihova izmjena biti jednostavnija.

Zamjena pri prelasku na zimske uvjete na cesti

Svaka država ima posebno regulirane periode tijekom godine kada se proglašavaju zimski uvjeti na cestama. To znači da u tom periodu bi svakako bilo preporučljivo na kotačima imati zimske gume, ne samo zbog mogućih kazni, već zbog sigurnosti pri vožnji u takvih uvjetima. U Hrvatskoj tako taj period počinje 15. studenog i završava 15. travnja.

zimske gume za auto
Zimske gume za auto se kupuju prema dimenzijama kotača.

Tijekom tog perioda, svakako je savjet da sve 4 gume zamijenite sa zimskim auto gumama jer ćete si tako osigurati puno veću sigurnost. Isto tako, ako su vam one već na čeličnim felgama, zamjena se može vrlo brzo odraditi i najbolje je posjetiti nekog vulkanizera da vam to odradi.

Akcije zimskih guma

Zbog velike konkurentnosti među trgovinama koje prodaju autoopremu i autodijelove, nerijetko se mogu pronaći akcije zimskih guma. Tako se ponekad neki modeli nude puno jeftinije i svakako se isplati iskoristiti takve popuste. Ponekad trgovine imaju sve zimske gume na akciji, a ponekad se odluče ponuditi samo modele određenog proizvođača pa znatno nižim cijenama.

Bilo kako bilo, kada se odlučite za kupnju zimskih guma, svakako se isplati pogledati ponudu više različitih trgovina s autoopremom jer se lako može dogoditi da u nekoj pronađete neku akciju i tako prođete puno povoljnije.

Čelične felge za auto su izdržljivije

Iako se danas uglavnom ugrađuju alu felge, čelične felge za auto su puno izdržljivije od njih, posebno kada je riječ o vožnji u zimskim uvjetima. Njima neće toliko smetati vrlo niska temperatura, a i automobilske čelične felge nemaju problema s raznim sitnim kamenčićima koji bi ih mogli oštetiti, s nakupljanjem soli na njima i slično.

čelične felge za auto
Iako se danas uglavnom ugrađuju alu felge, čelične felge za auto su puno izdržljivije od njih.

Mnogi vozači koji imaju dva seta guma, ljetne i zimske, upravo zimske imaju već postavljene na čelične auto felge jer je u tom slučaju njihova izmjena puno jednostavnija i brža. Također, neki vulkanizeri naplaćuju još manju cijenu za izmjenu guma, ako se one već nalaze montirane na čeličnim felgama auta.

Comments are closed.