Sigurno na put s krovnim nosačima

Sigurno na put s krovnim nosačima

Ako volite putovati na udaljene destinacije, onda znate koliko kvalitetni dodatci za putovanje znače za jednostavniji, ugodniji i bezbrižniji put. Tim više ako na putovanju volite uživati u raznim sportovima ili pak sa sobom nosite mnogo prtljage. Duge vožnje mogu se činiti još dužima ako se u automobilu ne možete opustiti jer ste okuženi raznom prtljagom. 

Upravo radi toga, dobro je na svom automobilu imati krovni nosač – osim što će vam pomoći prevoziti prtljagu velikih dimenzija, može vam koristiti i za prenošenje raznih sportskih pomagala ili pak dodatne prtljage koja vam ne stane u sam automobil.

Odgovarajuća autooprema

Kod odabira krovnih nosača veoma je važno birati pravi model  s obzirom na auto koji imate. Iako svi automobilski krovni nosači obavljaju istu funkciju te izgledaju relativno slično, međusobno se razlikuju prema tome kako ih je moguće postaviti na automobil. Kada je u pitanju način montaže, to ovisi o tipu krova koji imate. 

Kod odabira krovnih nosača veoma je važno birati pravi model  s obzirom na auto koji imate.

Ako na vašem krovu nema nikakvih izbočina ili dodataka, vaš tip krova naziva se „normalni“, no ako iznad vrata na normalnom krovu imate žljebove, potrebni su vam drugačiji krovni nosači. Ako iznad vrata, na krovu, imate plastične ili gumene kapice ispod kojih su navoji za vijke, vaš krov ima fiksne točke. Ako pak uzduž krova imate uzdignute ili nosače koji su spojeni uz krov, potrebni su vam krovni nosači za uzdužne ili integrirane nosače.

Veličina krovnih nosača

Jednom kada utvrdite koju vrstu krova imate, idući korak je i odabir krovnih nosača prema veličini. Na veličinu utječu mnoge pojedinosti, kao primjerice:

  •  dužina auta
  •  širina auta
  •  nagib krova

Upravo radi toga, kod odabira krovnog nosača najbolje se voditi prema tipu auta koji imate te njegovoj marki. Mnoge trgovine već imaju bazu podataka s modelima i njihovim svojstvima preko kojeg najlakše možete pronaći odgovarajuće modele.

Jednom kada utvrdite koju vrstu krova imate, idući korak je i odabir krovnih nosača prema veličini.

Sigurna vožnja automobila

Na automobili možete imati razne vrste autoopreme. Primjerice, to to mogu biti nosači za bicikle, kajake, skije ili krovna kutija. Također, ovisno o tipu prtljage koji prevozite na autu, važno je da na umu imate i sve nove izazove koje će to donijeti u vožnji. Krovni nosači koji prtljagu drže uspravno, lako mogu uzrokovati probleme zbog dodatne visine koju dodaju autu. A s obzirom da ne stvaraju mnogo buke, lako je zaboraviti na njih, što može uzrokovati probleme kod ulaska u garaže i slične prostore.

Prilagodba opreme za automobil

Kada kupujete krovne nosače za auto, dobro je da već imate određeni plan za to kako ih planirate koristiti, kako bi svoju potragu mogli dobro usmjeriti. Ipak, ako želite da oni ispunjavaju više uloga, odnosno da ne bude samo, na primjer, nosači za bicikle ili skije, onda su najbolja opcija univerzalni krovni nosači. 

Takvi modeli su prilagodljivi i lako se mogu nadograditi prema potrebi. Na njima jednako lako možete prevoziti stvari velikih dimenzija, krovne kutije ili pak sportsku opremu poput kajaka, bicikla, skija i sličnog – uz samo nekoliko dodataka.

Novi ili rabljeni krovni nosači za auto

Iako su multifunkcionalni i veoma korisni, krovni nosači za auto i njihovi dodatci ipak mogu ispasti nešto veća investicija za vaš budžet od očekivanog. Upravo radi toga, često se postavlja pitanje isplati li se kupovati nove krovne nosače ili se odlučiti za rabljene. Ne postoji jedan odgovor koji vrijedi u svim situacijama. Općenito, to dosta ovisi o tome koliko vremena i truda želite posvetiti njihovoj kupnji. 

S obzirom da postoje mnogi modeli koji se razlikuju prema tipu krova i dimenzijama auta na koji se postavljaju, postoji mala šansa da ćete pronaći model rabljenih krovnih nosača koji odgovara vašem autu. Ipak, dodatke poput onih koji se postavljaju na njih, primjerice krovne kutije, često se isplati kupiti iz druge ruke.

Ipak, što su automobilski nosači za bicikle veći, to imaju veću cijenu, pa je dobro sve isplanirati unaprijed.

Automobilski nosači za bicikle

Jedna od najpopularnijih svrha korištenja automobilski nosača za bicikle jest za prijevoz bicikla na udaljene rute. Ova opcija je odlična, jer bicikl tijekom vožnje ne proizvodi mnogo buke, ne utječe mnogo ni na potrošnju auta, a na jednom krovu, imate li odgovarajući krovni nosač za bicikle, možete prevesti i do pet bicikala. 

Ipak, što su automobilski nosači za bicikle veći, to imaju veću cijenu, pa je dobro sve isplanirati unaprijed. Planirate li najčešće autom prevoziti samo jedan ili dva bicikla, onda vam opcije s više mjesta neće biti isplative, s obzirom da se cijene lako mogu napuhati pa najbolje da se kupe manji krovni nosači za bicikle.

Comments are closed.