Važnost motorističke odjeće

Važnost motorističke odjeće

Imajući u vidu činjenicu da je motociklizam kao sport i aktivnost vrlo opasan, nužno je da svaki motociklist posjeduje motorističku odjeću koja će mu pružiti sigurnost i udobnost tijekom vožnje. Motoristička odjeća u ovom slučaju motorista štiti od ozljeda uslijed padova, kao i od utjecaja nepovoljnih vremenskih prilika koje mogu dovesti od raznih problema, poput prehlada  ili raznih upala poput onih mokraćnih kanala. 

Osim zaštite zdravlja motociklista, motoristička odjeća ujedno služi kako bi osigurala udobnost i ugodnost tijekom dugih vožnji motociklom. S obzirom na to da je vrlo skupa te predstavlja izvrsnu investiciju, kako odabrati idealne modele za sebe i ne pogriješiti objašnjavamo u nastavku članka.

Problematične vremenske prilike pri vožnji motocikla

Kao što je u uvodu već spomenuto motoristička odjeća prvenstveno ima zaštitnu ulogu, premda se radi o ozljedama nastalim uslijed padova ili pak bolestima koje su nastale kao rezultat utjecaja vremenskih neprilika. S obzirom da mnogima nije jasno kako to vremenske prilike mogu utjecati na zdravlje motociklista, donosimo listu negativnih čimbenika koji do istih mogu dovesti. Tako se, primjerice, najvećim neprijateljima motociklista smatraju:

 • Sunce
 • Vjetar
 • Kiša
 • Hladnoća
 • Visoke temperature

Kvalitetna motoristička odjeća koja je napravljena od kvalitetnih materijala te posebno važnih certifikata svakako su garancija da navedene vremenske prilike neće uništiti užitak vožnje motociklista.

Sve vam treba u trgovinama motoopremom

Porastom popularnosti motociklizma kao sporta, ali i slobodne aktivnosti brojnih građana uvelike se povećala i ponuda motociklističke odjeće i modela na tržištu. Pri ulasku u trgovinu moto opremom, najčešće su zbunjeni motociklisti početnici koji ne znaju što odabrati. 

Velika ponuda motorističke odjeće na tržištu
Ponuda motorističke odjeće i modela na tržištu uvelike se povećala.

Kako bismo njima, a i svim ostalim neodlučnim motociklistima pomogli, u nastavku donosimo kratak popis najučestalijih i najpotrebnijih modela motorističke odjeće, a to su:

 • Motorističke hlače
 • Motorističke jakne
 • Motoristički prsluci
 • Motorističke kape
 • Motorističke rukavice
 • Motoristički kombinezoni

U ovo se još mogu dodati i manji dodaci poput štitnika, sunčanih naočala te rukavica za lakšu vožnju, odnosno za lakše prianjanje ruku na upravljaču.

Nemojte štedjeti pri kupnji motorističke odjeće

Iako popularan, motociklizan je i dalje iznimno opasan sport i aktivnost kojom se danas mnogi bave pa ga treba shvatiti ozbiljno. Prilikom kupnje motorističke odjeće i ostalih dodataka svakako ne treba štedjeti. Stručnjaci tako navode da se samo kupnjom kvalitetne motorističke kacige motociklist već uvelike štiti od mogućih kobnih ozljeda. 

Kako odabrati motoristički kombinezon prave veličine?

Ne treba onda tako ni spominjati da motociklist koji posjeduje cjelokupnu motorističku odjeću poput motorističkih hlača, motorističkog kombinezona, motorističke kacige i ostalog može u potpunosti sigurno upravljati  motociklom bez straha od ozljeda. U tom smislu stručnjaci također napominju da se kupuje samo provjerena, kvalitetna motoristička odjeća, što naravno podrazumijeva nešto više cijene na kojoj se svakako ne bi trebalo obazirati, već gledati isključivo kvalitetu kako bi stavili sigurnost na prvo mjesto.

Garantirana kvaliteta moto opreme

Vrlo je važno da moto odjeća posjeduje potrebne certifikate koji dokazuju kvalitetu i izdržljivost. Naime, certifikat kvalitete potvrđuje da je određeni komad motorističke odjeće ili motorističkih dodataka prošao sva potrebna testiranja izdržljivosti, kvalitete i dugotrajnosti. Testovi koje prolaze prije dobivanja certifikata vrlo su rigorozni pa tako kupnjom onih modela koji isti posjeduju možete biti sigurni da ste izabrati najbolju, najsigurniju i najkvalitetniju opciju za sebe. 

Kupnja motorističke odjeće i dodataka u specijaliziranim trgovinama.
Najsigurnijom opcijom smatra se kupnja motorističke odjeće i dodataka u specijaliziranim trgovinama.

Danas se na raznim web trgovinama može pronaći moto oprema i odjeća raznih proizovđača i raznih cijena. Ako su cijene iznimno primamljive i niske, svakako dobro provjerite prije kupnje koji je razlog tako niske cijene. Najsigurnijom opcijom smatra se tako ipak kupnja motorističke odjeće i dodataka u specijaliziranim trgovinama, bilo da je riječ o onim fizičkim i web varijantama.

Motoristički kombinezoni kao praktično rješenje

Prethodno je bilo riječi o tome koliko zbunjeni mogu biti početnici u motociklizmu i koliko im je teško odlučiti se za pojedini dio opreme te kupnju motorističkih dodataka. U tom smislu stručnjaci napominju kako su za početnicke u motociklizmu najbolja opcija motoristički kombinezoni. Naime, kupnjom motorističkog kombinezona uštedjet ćete svoj novac, a ujedno ćete u jednom komadu imati i hlače i pokrivalo za gornji dio tijela. Osim toga su vrlo praktični za nošenje pa je vožnja u njima vrlo ugodna i udobna. 

Za početnicke u motociklizmu najbolja su opcija motoristički kombinezoni.
Za početnicke u motociklizmu najbolja su opcija motoristički kombinezoni, jer ćete uštedjet svoj novac, a ujedno ćete u jednom komadu imati i hlače i pokrivalo za gornji dio tijela. Osim toga su vrlo praktični za nošenje pa je vožnja u njima vrlo ugodna i udobna. 

Kao i kod drugih dijelova i kod odabira motorističkih kombinezona valja paziti na materijale te na postojanje štitnika na određenim dijelovima tijela kao što su koljena i laktovi. Materijal bi trebao biti prozračan i omogućavati ventilaciju tijela kako bi vozaču bilo ugodno tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom zimskih mjeseci.

Comments are closed.