Vrijedi li skuplje je bolje kod lanca za snijeg

Vrijedi li skuplje je bolje kod lanca za snijeg

Najbolje i najsigurnije rješenje za vožnju automobila u hladnim zimskim danima su dobre zimske gume, no nekada je neophodno koristiti lance za snijeg kako bi se moglo sigurno voziti. Oni su naravno posljednja opcija, ali potrebno ih je imati u automobilu i znati montirati u slučaju ekstremnih uvjeta. Koje lance za snijeg odabrati, te vrijedi li pravilo skuplje je bolje ili i jeftini lanci služe svrsi, pročitajte u daljnjem tekstu.

Odabir lanaca

Obratite pažnju na veličinu i širini guma na vašem automobilu, jer ako veličina lanaca ne odgovara vašim gumama oni neće biti funkcionalni ili se neće moći montirati na gume. Postoje razne vrste lanaca za gumu, a svaki od njih imaju svoje prednosti i mane, te ćete to morati odlučiti sami. Neke od poznatijih marki u ovom području su Pewag, TQ 60, Rapid, Klack&Go… Također postoji i nešto skuplja i jednostavnija varijanta za vožnju po snijegu, a to su čarape za automobilske gume. One su puno jednostavnije za korištenje, ali su i skuplje pa u prosjeku koštaju između 50 do 100 eura.

Kako koristiti lance za snijeg?

Nakon montiranja, s lancima treba biti oprezan i nikako ne prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat. To se i sporazumijeva jer lanci debalansiraju kotače i rezultiraju trešnjom volana automobila, no bitno je napomenuti. Također postoji mogućnost oštećenja ovjesa i naplatka ili blatobrana, a uz sve to uz vožnju s lancima je povećana buka. Čim dođete na dio bez snijega lance morate skinuti s guma automobila, što zbog vlastite sigurnosti – što zbog toga što tako propisuje zakon.
Nakon što se vratite s puta, lance namočite i očistite u slatkoj vodi, te prije pospremanja posušite. Tako izbjeći ćete oštećenja tijekom stajanja.

U prosjeku lanci za snijeg koštaju od dvjestotinjak kuna, pa na dalje, sve ovisi o veličini guma na koje ćete ih montirati. Najveća razlika je što je neke lance lakše i brže montirati, a sve druge su razlike zanemarive. Ipak je vrlo bitno da na autu za vrijeme mogućih zimskih uvjeta imate dobre zimske gume s kojima će vožnja po laganom snijegu biti ugodna kao i po suhome.

 

Nosač za bicikl lako se montira i koristi, a pouzdano i sigurno nosi jedan ili više bicikala.  Čitajte više …

Leave a Reply

Your email address will not be published.