Zupčasti remen – bitna karika svakog auta

Zupčasti remen – bitna karika svakog auta

Svaki iskusni vozač svjestan je važnosti zupčastog remena i štete koju njegovo puknuće može uzrokovati na motoru.

Zupčasti remen je vrlo bitan dio auta koji možda zanemarujete, a koji može uzrokovati vrlo veliki nepredvidivi trošak.

Zupčasti remen je osnovica motora

Automobilski motori moraju imati neko pomagalo koje će omogućiti rad osovine i koljenastog vratila pa se u tu svrhu koriste lanci ili zupčasti remeni koje ćemo detaljnije opisati.

Motori koji koriste zupčaste remene pripadaju najrizičnijim vrstama motora, ali su svejedno u većini. Jednostavno objašnjenje za to leži u činjenici da je vrlo teško proizvesti kvalitetne čelične lance koji se ne bi kvarili ili ometali rad motora tijekom vožnje.

Remen je zapravo vrlo pouzdano rješenje za ovu funkciju, ali obavezno se mora redovno servisirati.

Zamijenite zupčasti remen na vrijeme

Preporuke većine proizvođača remena i automobila odnose se na interval zamjene zupčastog remena blizu 80.000 prijeđenih kilometara, no moderno doba kod nekih je auta omogućilo izmjenu i na 200.000 kilometara, što je vrlo dugačak period.

Pucanje remena koji nije dobro ili redovno servisiran najčešće se pretvori u malu katastrofu.

Razlog je tomu činjenica da pucanjem remena, sam remen udara u ventil ili ga čak ošteti toliko da se on odlomi i da, leteći u tom malom prostoru, može uništiti glavu motora, cilindra pa čak i turbokompresora.

Najsigurniji način za zaštitu motora je redovno mijenjanje zupčastog remena. Savjetujemo vas da u isto vrijeme zamijenite i crpku za vodu koja je vezana za njegov rad. Crpka nije pretjerano skupa, ali osigurava vam mirnu vožnju i još mirniji san.

Preporučeno je također da zamjenu zupčastog remena ne radite sami jer zahtijeva dobro poznavanje rada motora. Pravi majstor će bez muke promijeniti remen i točno podesiti fazu, a ako i njihova izvedba ne bude vrhunska oni će je morati napraviti o svom trošku.

Kvaliteta je skuplja, ali je i sigurnija

Naravno da zamjenski zupčasti remeni ne moraju biti jako loše kvalitete, ali jesu li dovoljno kvalitetni kao i originalni dijelovi? Teško.

Razlog leži u tome da su kvalitetniji materijali skuplji kako bi pružali i kvalitetniju uslugu. Ne morate kupiti ekstremno skupi zupčasti remen, ali ni najjeftinija opcija neće biti dobro rješenje.

 

Comments are closed.